Hlavní obsah

Tvrdé boje o Šušu v Náhorním Karabachu. Baku hlásí, že ji dobylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev v neděli oznámil, že vojenské síly jeho země dobyly druhé největší město Náhorního Karabachu Šuša. Arménští představitelé však dobytí města popírají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Baku oslavují dobytí ŠušiVideo: Reuters

 
Článek

Dobytí města Šuša by otevíralo cestu k správnímu středisku oblasti, jímž je 15 kilometrů vzdálený Stěpanakert. Šuša leží na silnici spojující Náhorní Karabach s Arménií.

Po Alijevovu oznámení se v ulicích ázerbájdžánského hlavního města Baku sešel velký počet lidí k oslavám. Mávali vlajkami, skandovali slogany a řidiči troubili.

Není to pravda, tvrdí Arménie

Úředníci z regionu Náhorní Karabach a arménské ministerstvo obrany však Alijevovo prohlášení popírají. Navzdory těžkému poničení město podle nich odolává „nepříteli” a nebylo dobyto. Jerevan většinou ztráty území neoznamuje, popřípadě hovoří o taktickém stažení. Těžké boje o město však dále pokračují a armáda Náhorního Karabachu uvedla, že odrazila několik pokusů ázerbájdžánské strany o postup do města.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ázerbájdžánské dělo pálí na arménské pozice.

Avšak už jen to, že se bojuje o město vzdálené asi 50 kilometrů od hranic s Ázerbájdžánem, svědčí o územních ztrátách a postupu ázerbájdžánských sil.

Vláda neuznané náhorněkarabašské Republiky Arcach uvedla, že Ázerbájdžán opět použil raketomety Směrš ráže 300 mm s dosahem až 70 km.

Boje propukly 27. září a vyžádaly si několik tisíc obětí včetně civilních, Rusko uvedlo, že je mrtvých přes 5000, Arménie přiznala 2000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám