Hlavní obsah

Ázerbájždán sestřelil ruský vrtulník, Moskvě se omluvil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Baku

Ruský vrtulník Mi-24 byl v pondělí odpoledne kolem 15:30 sestřelen nad územím Arménie. Případ se stal nedaleko ázerbájdžánské exklávy Nachičevan a zahynuli při něm dva ruští vojáci, třetí byl s lehčími zraněními převezen na domovskou základnu, napsala agentura TASS. k sestřelu se přihlásil Ázerbájdžán.

Foto: Profimedia.cz

Sestřelený vrtulník

Článek

Moskva uvedla, že helikoptéra byla sestřelena ve vzdušném prostoru mimo bojovou zónu. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že vrtulník doprovázel vojenský konvoj. Není ale jasné, o jaký konvoj se jednalo. Rusko má v Arménii vojenskou základnu, ale ta se nachází zhruba 150 kilometrů od místa sestřelu. Nachičevan leží zhruba 70 kilometrů od Náhorního Karabachu.

K incidentu se později přiznal Ázerbájdžán, který uvedl, že vrtulník „byl sestřelen omylem“. Ázerbájdžán se Rusku omluvil a prohlásil, že je připraven poskytnout kompenzaci. Sestřelení helikoptéry označil za "nehodu", píše agentura TASS.

Tvrdé boje o Šušu v Náhorním Karabachu. Baku hlásí, že ji dobylo

Evropa

Mi-24 je velký dvoumotorový bitevní či transportně-bitevní vrtulník určený pro přímou podporu pozemních jednotek, včetně ničení tanků a obrněných cílů. Mezi bitevními vrtulníky je unikátní schopností přepravit až 8 osob nebo 1500 kilogramů materiálu v nákladovém prostoru. Tento typ se účastnil mnoha konfliktů po celém světě, asi nejvýznamnějším byla sovětská válka v Afghánistánu.

Arméni demonstrovali v centru Prahy kvůli válce v Náhorním Karabachu

Domácí

Spor o Náhorní Karabach - enklávu v jihozápadním Ázerbájdžánu s převážně arménským obyvatelstvem - trvá desítky let. Ozbrojený konflikt vypukl v roce 1988 ještě za éry Sovětského svazu. Náhorní Karabach se s podporou Arménie odtrhl od Ázerbájdžánu ve válce, která si vyžádala na 30 tisíc mrtvých a statisíce uprchlíků. Nyní se Karabach a přilehlé území nacházejí pod vojenskou kontrolou Arménie. Ázerbájdžán považuje území za okupované.

Reklama

Výběr článků

Načítám