Hlavní obsah

Ze sestřelené ruské stíhačky zbyly jen hořící trosky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z ruského bitevního letounu Su-25, který v sobotu sestřelili syrští rebelové z koalice radikálních skupin Haját Tahrír aš-Šám u města Maarat al-Numan v provincii Idlib, zůstaly jen hořící trosky. Ukazuje to i video, které zveřejnila agentura Reuters. Pilot se sice nejprve zachránil, vzbouřenci jej však nakonec zabili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestřelení ruské stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

„Pilot se katapultoval, později ale zahynul v boji s teroristy,” uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany.

Skupina Haját Tahrír aš-Šám v prohlášení sdělila, že letoun dostal přímý zásah ručním raketometem. „Tento čin je tím nejmenším, co můžeme udělat, abychom pomstili náš lid," prohlásil jeden z velitelů skupiny.

Moskva na incident odpověděla leteckým úderem. Při něm bylo v oblasti podle Rusů zneškodněno 30 povstaleckých bojovníků. [celá zpráva]

Syrská armáda s podporou ruského letectva podniká v provincii Idlib masivní ofenzívu proti povstalcům. Zatím se jí podařilo dostat se na vzdálenost 14 kilometrů k městu Sarákib, které je stále v rukou opozice a ozbrojenců spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Bašár Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie.

Válka v Sýrii, kterou zažehlo potlačování demonstrací v roce 2011, si už vyžádala přes 340 tisíc obětí na životech a přinutila milióny lidí opustit domovy. Do komplikovaných bojů je zapojeno i Turecko, jehož prezident Recep Tayyip Erdogan se ve čtvrtek pochlubil, že turecká armáda a jí podporovaná Svobodná syrská armáda (FSA) rozšířily svou operaci proti kurdské milici YPG v oblasti Afrínu. Prý se povedlo zabít už 800 radikálů a číslo má růst. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám