Hlavní obsah

V Sýrii sestřelili ruskou stíhačku, pilota ozbrojenci zabili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Syrští rebelové z koalice radikálních skupin Haját Tahrír aš-Šám sestřelili u města Maarat al-Numan v provincii Idlib ruský bitevní letoun SU 25, napsal v sobotu server týdeníku Focus. Vzbouřenci uvedli, že pilota zajali. Rusko navečer incident potvrdilo a uvedlo, že pilotovi se podařilo katapultovat, ozbrojenci ho ale zabili.

Foto: Eduard Korniyenko, Reuters

Bitevník Suchoj Su-25

Článek

„Pilot se katapultoval, později zahynul v boji s teroristy,” uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany.

Skupina Haját Tahrír aš-Šám v prohlášení sdělila, že letoun dostal přímý zásah ručním raketometem. „Tento čin je tím nejmenším, co můžeme udělat, abychom pomstili náš lid," uvedl jeden z velitelů skupiny.

Agentura AP s odvoláním na jednoho syrského aktivistu přítomného v oblasti napsala, že pilot byl zabit, když se zbraní v ruce kladl odpor rebelům, kteří se ho chtěli zmocnit živého.

Údajné video z incidentu, které podle AP koluje na sociálních sítích, ukazuje tělo muže s tváří pokrytou krví a vousaté muže stojící kolem mrtvého. Jeden z ozbrojenců říká: „Je to Rus”. Pravost videa nemohla být ověřena, připomíná AP.

Moskva na incident odpověděla leteckým úderem. Při něm bylo v oblasti, kde byl letoun sestřelen, zabito 30 povstaleckých bojovníků, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Syrská armáda s podporou ruského letectva podniká v provincii Idlib masivní ofenzívu proti povstalcům. Zatím se jí podařilo dostat se na vzdálenost 14 kilometrů k městu Sarákib, které je stále v rukou opozice a ozbrojenců spřízněných s mezinárodní teroristickou sítí Al-Káida.

Snaží se také získat kontrolu nad dálnicí východně od Sarákibu, která spojuje dvě největší města v zemi, Damašek a Aleppo. Rusko nálety v Idlibu v posledních měsících zesílily s cílem pomoci syrské armádě proniknout hlouběji do této provincie.

Minulý měsíc syrská armáda dobyla z rukou opozice leteckou základnu Abú ad-Duhúr, jež se nachází asi 26 kilometrů od Sarákibu.

Rusko zahájilo letecké údery v Sýrii v září 2015. O pomoc Moskvu požádal syrský prezident Bašár Asad, s nímž má ruský prezident Vladimir Putin dobré vztahy. Loni v prosinci ruský prezident nařídil postupné stažení ruských sil ze Sýrie. Podle říjnové zprávy ruského ministerstva obrany v Sýrii zahynulo asi 40 ruských vojáků.

Válka v Sýrii, kterou zažehlo potlačování prodemokratických demonstrací v roce 2011, se v průběhu let se zapojením různých regionálních a zahraničních sil zkomplikovala. Násilí si už vyžádalo přes 340 tisíc obětí na životech a přinutilo milióny lidí opustit domov.

Reklama

Výběr článků

Načítám