Hlavní obsah

Zabili jsme 800 teroristů a budeme zabíjet dál, chlubí se Erdogan útoky na syrské Kurdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afrin/Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek oznámil, že turecká armáda a jí podporovaná Svobodná syrská armáda (FSA) rozšířila svou operaci proti kurdské milici YPG v oblasti Afrínu. Podle prezidenta se podařilo zabít už 800 radikálů.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecké ostřelování Sýrie

Článek

„Nějakých 800 teroristů bylo zabito v (oblasti) Afrínu (od zahájení operace). Doufejme, že toto číslo do večera stoupne,“ řekl podle listu Hürriyet Erdogan během dne v kulturním a kongresovém centru v prezidentském paláci.

Během čtvrtek se tureckým silám podařilo podle agentury Anadolu dobýt další vesnici, kterou je Ali Kar. Tím se podařilo získat plnou kontrolu nad severní částí oblasti. Celkem bylo obsazeno 20 vesnic a 27 oblastí včetně několika strategických kót. Ve středu se podařilo vytlačit Kurdy z hory Ajn al-Batman.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Příslušníci Turky podporované Svobodné syrské armády jedou od města Kilis k hranicím se Sýrii

Kurdové přišli o všechno

Úplně jinak ale popisují operaci Kurdové žijící v oblasti, uvedla televize CNN v reportáži o tom, jak se civilisté skrývají ve sklepích, pokud je mají, jiní si zachraňují holé životy v jeskyních.

Od začátku bojů už uteklo před dělostřeleckým a leteckým bombardováním na 16 tisíc lidí, uvedla OSN.

„Nevíme, kam jít,“ řekl kurdsky desetiletý Muhammad Chalíd. „Letadlo shazuje bomby pět dnů. Shazuje rakety a bomby. Můj táta říká, že se nemá kvůli bojovým letadlům chodit ven, a tak spíme v chýších. Všechny naše domy jsou zničené,“ dodává.

Jeho matka Um Muhammadová řekla arabsky na Erdoganovu adresu: „Co jsme mu udělali? Přišli jsme o své domy, o děti, nezůstalo nic... Proč se nám tohle děje? Není to ostuda, že děti musejí žít takhle? Jsme lidské bytosti, nebo ne?“

Spolupředsedkyně výkonné rady v Afrínu Havi Mustafová odsoudila turecké útoky jako „barbarské“. Doufá, že mezinárodní společenství učiní Turecko zodpovědným za násilí: „Očekávali jsme tento útok na naše oblasti, protože jsme součástí demokratického projektu a v jeho rámci chceme ukončit syrskou krizi. Turecká vláda syrskou krizi ukončit nechce.“

Kudrové podle CNN tvrdí, že se postupující turečtí vojáci spojili i s bojovníky bývalé Fronty an-Nusra, která je spojená s Al-Káidou.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Příslušníci Svobodné syrské armády (FSA)

Kurdové vypálili ruskou střelu

Podle Mustafové se Kurdové dobře brání, jenomže čelí druhé největší armádě v paktu NATO. Kurdové ve čtvrtek vypálili jednu raketu na turecké město Kilis, kde zasáhla zeď domu.

Vládní list Daily Sabah ve čtvrtek současně oznámil, že Kurdové při středečním protiútoku vypálili na tureckou provincii ruskou protitankovou střelu 9M113 Konkurs. Raketa nezpůsobila žádné škody.

List také uvedl, že právě oblast Afrínu je od roku 2012, kdy ji opustila syrská vládní vojska, hlavním místem, kde se skrývají příslušníci kurdské milice YPG, kterou Turci považují za teroristy. Podle listu tam nejsou jen jednotky YPG ale také teroristické z turecké separatistické Strana kurdských pracujících (PKK). Podle Ankary je YPG spojena s PKK.

Reklama

Výběr článků

Načítám