Hlavní obsah

Vakcína nepoškozuje mužskou ani ženskou plodnost, ukázaly výzkumy

Jeruzalém

Studie provedené v Izraeli prokázaly, že vakcíny proti covidu nemají negativní vliv na plodnost, a to ani u jednoho pohlaví. Počet vajíček i množství a kvalita spermií očkovaných se neliší od těch neočkovaných. Platí to i pro embrya, uvedl list Ha’arec.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelská nemocnice za covidu

Článek

Izraelské nemocnice podnikly tři výzkumy, které potvrdily, že očkování proti covidu nemá vliv ani na mužskou, ani na ženskou plodnost. Při výzkumech se v několika nemocnicích provádělo oplodnění in-vitro. Ukázalo se, že výsledky jsou stejné u očkovaných i neočkovaných.

V nemocnici Šeba zkoumali vliv vakcíny na plodnost u 36 očkovaných párů. Testovali plodnost v rozmezí týden až tři měsíce od podání druhé dávky. Ukázalo se, že v počtu vajíček, kvalitě spermatu a množství a kvalitě embryí nebyly žádné rozdíly proti neočkovaným párům, které nepřišly ani do styku s virem.

Jak vzniká hoax: Ne, očkování opravdu nezpůsobuje potraty

Koronavirus

„Podle toho, co jsme viděli, nemá vakcína vůbec žádný vliv,“ uvedl vedoucí tohoto výzkumu profesor Raoul Orvieto, který šéfuje oddělení pro neplodnost a umělé oplodnění. „Zjištění naší studie je v souladu s nedávno publikovanou studií časopisu americké zdravotnické asociace JAMA, který podobně zkoumal 45 párů.“

List ale podotýká, že studie se týkaly jen několika desítek párů a že sledování trvalo jen několik měsíců. Neřešily ani změny menstruačního cyklu, na které si stěžovaly po očkování některé ženy.

Covid ovlivňoval plodnost negativně

Orvieto už letos na jaře zkoumal, jaký vliv na plodnost má nákaza covidem-19. Ukázalo se, že neovlivnila množství vajíček u zkoumaných sedmi žen, ale u dvou zkoumaných mužů bylo zjištěno zhoršení kvality spermatu, které však nebylo klinicky významné. Další studie ale ukázala, že kvalita embryí byla nižší. „Je tu logické vysvětlení,“ uvedl profesor: „Proces produkce spermií a vajíček trvá tři měsíce, takže zánětlivé procesy vyvolané covidem ovlivnily jejich produkci. Proto doporučujeme párům, které onemocněly, aby počkaly tři měsíce, než se obnoví léčba.“

První naočkovaná těhotná porodila zdravou holčičku

Domácí

Na univerzitní nemocnici Hadassa 32 léčených žen rozdělili do tří skupin. V jedné byly ženy zotavující se po covidu, v druhé očkované a v třetí neočkované, které měly celou dobu negativní test. Sledovaly se u nich hladina estrogenu a progesteronu, reakce vaječníků, celkový počet vajíček i počet kvalitních vajíček. I tam mohl říci vedoucí výzkumu Anat Hershko-Klement, že výsledky jsou povzbuzující: „Vidíme, že plodnost není poškozena a nejsou tu žádné nezvyklé komplikace s těhotenstvím. Není to úplně jisté, ale je to důležitý milník.“

Poškozena nebyla ani plodnost očkovaných mužů. Nemocnice Šeba ji provedla u 75 zaměstnanců „Všichni až na jednoho měli normální spermie,“ řekl Orvieto s tím, že změny u jednoho byly malé, pod pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám