Hlavní obsah

V Íránu zatkli několik lidí kvůli sestřelení letadla

Teherán
Aktualizováno

Několik lidí bylo zadrženo v Íránu kvůli neúmyslnému sestřelení ukrajinského dopravního letadla, které si minulou středu vyžádalo smrt 176 lidí na palubě. Uvedly to v úterý íránské soudní zdroje. Mluvčí vlády Gholamhossein Esmaili podle stanice BBC bez podrobností uvedl, že vyšetřování tragédie pokračuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Írán vypálil na sestřelený ukrajinský boeing dvě raketyVideo: Nariman Gharib, AP

 
Článek

„Několik lidí bylo zadrženo a vyšetřování pokračuje,“ řekl Esmaily s tím, že by se měly vyšetřovat „příčiny i důsledky incidentu“. Vysvětlil, co tím má na mysli: „Budeme vyšetřovat, nakolik událost zavinilo americké válečné štvaní”.

Prezident Hasan Rúhání uvedl, že by na vyšetřování měl dohlížet „speciální soud“ s vysoce postavenými soudci a desítkami expertů: „To není obyčejný případ. Celý svět bude sledovat tento soud.“

Ruhání také řekl, že z tragédie by neměl být viděn jeden jednotlivec: „Není to jen jedna osoba, která stiskla spoušť, ale jsou tu i další odpovědní. Íránské ozbrojené síly přiznaly chybu, a to je dobrý první krok. Mělo bychom ujistit lidi, že se to nezopakuje.“

Proč se zatloukalo?

Prezident však také řekl, že chce, aby odpovědní představitelé armády vysvětlili, proč trvalo několik dnů, než přiznali, že na letadlo byly vypálené rakety. Sám se to podle svých slov dozvěděl až v pátek večer.

Ukrajinští piloti byli hned mrtví, íránská raketa vybuchla přímo u kokpitu

Blízký a Střední východ

Írán původně tvrdil, že stroj, který spadl ve středu dvě minuty po startu, měl poruchu motoru. Až v sobotu ráno íránské revoluční gardy, které mají na starosti protivzdušnou obranu země, přiznaly, že letadlo omylem sestřelily. Operátor si startující letadlo spletl se střelami s plochou dráhou letu.

Íránská protivzdušná obrana očekávala americký útok, protože o několik hodin dříve podobné rakety vypálil Írán na dvě irácké základny využívané Američany jako odvetu za zabití íránského generála Kásima Sulejmáního. Ten zemřel při cíleném americkém vzdušném útoku podniknutém 3. ledna.

Esmailí také uvedl, že bylo zadrženo 30 lidí kvůli nedovolenému shromažďování: „Tolerujeme jen legální shromáždění.“ Lidé se účastnili protestních shromáždění proti sestřelení letadla.

Íránské revoluční gardy vzaly do vazby člověka, který na internetu zveřejnil video ukazující sestřelení ukrajinského letadla z minulého týdne. Informovala o tom polooficiální íránská agentura Fars a uvedla, že veřejnost bude seznámena se závěry vyšetřování osoby, která dala video na internet.

Foto: Mohammad Nasiri, ČTK/AP

Trosky po pádu ukrajinského boeingu v Íránu

Reklama

Související články

Íránská raketa rozmetala lidské osudy

Tři novomanželské páry jsou mezi oběťmi ze sestřeleného ukrajinského boeingu. Siavash Ghafouri-Azar a Sara Mamaniová se podle stanice BBC vraceli z Íránu do...

Výběr článků

Načítám