Hlavní obsah

Turecko zcela přerušuje vztahy s Izraelem

– Ankara • Aktualizováno
Novinky, rei

Turecko po vyhoštění izraelského velvyslance ze země minulé úterý v postoji vůči židovskému státu ještě přitvrdilo. Premiér Recep Tayyip Erdogan oznámil, že s Jeruzalémem přerušuje veškeré obchodní a vojenské vztahy.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Obchodní vztahy, vojenské vztahy týkající se styků v oblasti obranného průmyslu, zcela je přerušujeme,“ oznámil novinářům v Ankaře Erdogan. „Následovat budou různé další kroky,“ dodal.

Důvodem roztržky je loňský zásah izraelských vojáků proti flotile lodí propalestinských aktivistů v mezinárodních vodách. Při zásahu zemřelo devět Turků. Lodě se snažily prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy a dopravit do palestinské enklávy materiální pomoc.

Podle vyšetřovatelů OSN použil Izrael při razii nepřiměřenou sílu. Námořní blokáda ovšem byla platná a legální. Turecko hrozí, že se kvůli incidentu obrátí na Mezinárodní soudní dvůr.

Přerušení obchodních a vojenských vztahů ohlásil Erdogan po vyhoštění izraelského ambasadora v Turecku, který se odmítl za zásah z loňského května omluvit. [celá zpráva]

Izrael pouze vyjádřil lítost nad ztracenými lidskými životy a rodinám obětí nabídl odškodnění. Podle Erdogana to byl divošský útok. Premiér Izrael obvinil, že se v oblasti Blízkého východu chová jako rozmazlené dítě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám