Hlavní obsah

Turecko vypovědělo izraelského velvyslance kvůli zásahu na lodích do Gazy

– Ankara/New York • Aktualizováno
Novinky, BBC, fia

V pátek se prudce zhoršily vztahy mezi Tureckem a Izraelem. Ankara podle BBC vypověděla velvyslance židovského státu a pozastavila platnost společných vojenských smluv. Turecko požadovalo, aby se Izrael omluvil za loňský zásah proti flotile lodí s pomocí pro pásmo Gazy, při kterém na palubě lodi Mavi Marmara zemřelo devět tureckých občanů.

Foto: Emrah Dalkaya, Reuters

Turecká loď Mavi Marmara vezoucí aktivisty a materiál pro Gazu

Článek

Turecko také omezilo své diplomatické zastoupení v této zemi. Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu označil izraelskou námořní blokádu Gazy za nelegální.

Už předtím uvedl, že Izrael má poslední den na to, aby se za zásah omluvil.

Blokáda je oprávněná, tvrdí OSN  

Zpráva vyšetřovací komise OSN k loňskému zásahu izraelské armády proti flotile s pomocí pro Gazu přitom konstatovala, že vojáci židovského státu sice použili "nepřiměřenou sílu", námořní blokáda Gazy je však legální. Turecko varovalo Izrael, že má poslední den na to, aby se omluvil za incident. V pátek pozastavilo platnost vojenských smluv.

Zpráva, z níž citovala agentura Reuters, měla být původně zveřejněna již v únoru, nakonec má však spatřit světlo světa až tento pátek.

Komise, jíž předsedá někdejší premiér Nového Zélandu Geoffrey Palmer, došla k závěru, že Izrael vloni v květnu nepostupoval přiměřeně, když nechal komando vstoupit na palubu lodí v tak velké síle ve značné vzdálenosti od zóny blokády a bez posledního varování před naloděním.

Zároveň ale připouští, že se vojáci střetli s "organizovaným a násilným odporem". Ztráty lidských životů jsou ale nepřijatelné, zdůrazňuje zpráva.

Na druhou stranu komise přiznala Izraeli právo blokovat námořní přístup k pásmu Gazy. Blokáda je podle expertů OSN legální, protože se zaměřuje na zabránění dovozu zbraní do pásma.

Právě smrt devíti tureckých občanů vážně poškodila vztahy Izraele a Turecka, oba státy jsou přitom dlouholetými spojenci a spolupracují i na vojenských projektech.

Izrael se zatím ke zprávě oficiálně nevyjádřil.

Reklama

Výběr článků

Načítám