Hlavní obsah

Turecko obešlo zákaz dodávek amerických útočných dronů, s britskou pomocí vyvinulo vlastní

Ankara/Londýn/Damašek

Turecko v Sýrii používá své vlastní bojové drony Bayraktar TB2, jejichž útoky na Kurdy si vyžádaly skoro 450 obětí. Ankara je nasadila i proti základnám Kurdů ze zakázané Strany kurdských pracujících PKK v Iráku a je po USA druhým největším uživatelem tohoto typu zbraní. Bojové drony si muselo Turecko vyvinout samo, protože mu je Spojené státy odmítly dodat. Pomohla mu s tím britská firma, uvedl list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Turecký bojový dron Bayraktar TB2

Článek

Drony Bayraktar TB-2 se sice vyrábějí v Turecku, ale nepovedlo by se je vyvinout bez podpory britské společnosti EDO MBM Technology. Ta dodala jeden z klíčových prvků pro bojový dron - závěsníky Hornet, z nichž se vypouštějí rakety. Na jejich základě pak turecká firma vyvinula vlastní.

Jak ukázaly uniklé americké depeše, které zveřejnil server WikiLeaks, Turecko mělo zájem koupit útočná bezpilotní letadla Predator. Americký velvyslanec v Ankaře James Jeffrey napsal v roce 2009: „Turecko má urgentně zájem pořídit si vlastní bezpilotní letadla, aby mohlo být schopno pokračovat v operacích proti PKK bez americké asistence.“

Obyvatelé Istanbulu trpí chudobou. Zasahuje Robin Hood

Koktejl

O nákup predatorů projevil opakovaně zájem turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ovšem americký Kongres ho zamítl. Turecko pak začalo s vývojem vlastních dronů, který vedl bývalý student z Massachusettského technologického institutu Selcuk Bayraktar. První prototyp stroje poháněného tlačnou vrtulí vzlétl v roce 2009, ale teprve roce 2012 byla zahájena druhá fáze vývoje vedoucí k sériové podobě strojů s rozpětím 12 metrů, které jsou poháněny spalovacím motorem Rotax a dosahují rychlosti 220 km/h.

Britové pomohli s odpalovacím zařízením

Průlomu ve vývoji bojového dronu TB2 bylo dosaženo v prosinci 2015, kdy se z něj podařilo odpálit protitankovou raketu. Britský systém Hornet je výjimečný v tom, že umožňuje vypouštět a odhazovat tzv. mikromunici, tedy rakety a bomby malé ráže, což je důležité u dronů s malou nosností. EDO má systém od roku 2014 patentovaný. I když spadá EDO MBM pod americkou firmu L3 Harris, nemusí se řídit americkými restrikcemi na dodávky zbraní a komponent, protože sídlí v Británii.

Turecko pokračuje v deportacích lidí spojených s IS do Německa

Blízký a Střední východ

TB2 může létat až 24 hodin ve výšce 7300 metrů. Unese 150 kg, z nichž asi 60 připadá na zbraně, a v roce 2016 z něj byla odpálena i chytrá munice malé ráže Roketsan MAM-L. Podle tureckých zdrojů zabil útok tohoto dronu prvního Kurda z PKK 8. září 2016. Turecko, která má ve výzbroji podle různých údajů 86 až 99 bezpilotních letadel TB2 a stalo se tak druhým největším uživatelem bojových dronů, přičemž předstihlo Británii a Izrael, se chlubí, že při útocích TB2 bylo zabito 449 teroristů a dalších 680 zraněno. Podle listu The Guardian na útoky dronů aktuálně připadá v Sýrii pětina zabitých.

Turecko bezpečí do Sýrie nepřineslo

V Sýrii byly tyto drony naposled použily při říjnové operaci Pramen míru, kdy turecká vojska a jimi podporovaná syrská milice vtrhla na severovýchod Sýrie s cílem vytlačit z nich kurdské milice YPG/SDF a vytvořit tam bezpečnou zónu.

Římskou říši v době rozmachu zaplavili syrští a řečtí migranti

Evropa

Organizace na ochranu lidských práv Human Right Watch však ve středu uvedla, že Tureckem podporovaná milice do oblasti jen vnesla násilí a mohla by být stíhána na zločiny proti lidskosti. „Na rozdíl od tureckého tvrzení, že jejich operace zajistí bezpečnou zónu, skupiny spravující oblast se samy dopouštějí násilí na civilistech a diskriminace na etnickém základě,“ uvedla ředitelka HRW pro oblast Blízkého východu Sarah Leah Whitsonová.

Vyjmenovala i to, čeho se Turky podporované milice dopouštějí: „Zabíjení jednotlivců, drancování majetků a bránění vyhnaným v návratu do jejich domů je platným důkazem, proč Tureckem zamýšlené bezpečné zóny nebudou bezpečné.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám