Hlavní obsah

Turecko hrozí, že zaútočí na Američany v Sýrii

Ankara/Washington/Davos

Spojené státy by měly přestat podporovat teroristy, pokud se v Sýrii chtějí vyhnout konfrontaci s Tureckem, které tam vede operaci proti kurdské milici YPG, řekl ve čtvrtek turecký vicepremiér Bekir Bozdag v rozhovoru pro soukromou stanici A Haber. Reagoval tak na slova Donalda Trumpa, který vyzval Turky, aby se vyhnuli operacím, které by mohly vést ke střetu s americkými vojáky, a neútočili u města Manbidž.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Munice u tureckých tanků Sabra u pohraniční vesnice Sugedigi

Článek

„Aby se vyhnuly konfrontaci s Tureckem, musí Spojené státy přehodnotit to, že jejich vojáci podporují teroristy,” řekl Bozdag, přičemž zopakoval postoj Ankary, které vadí, že USA podporují kurdskou milici YPG. Ta přitom přispěla rozhodnou měrou k porážce Islámského státu. Turci ji však považují za teroristickou organizaci a odnož zakázané turecké separatistické Strany kurdských pracujících (PKK).

„Ti, kteří podporují tuto teroristickou organizaci, se v bojích stanou terčem,” pohrozil otevřeně Bozdag. Turecko a USA jsou přitom spojenci v Severoatlantické alianci.

Co vlastně řekl Trump Erdoganovi?

Prohlášení následovalo po americko-turecké slovní přestřelce o tom, co řekl prezident USA Donald Trump při středečním telefonátu turecké hlavě státu Recepu Tayyipu Erdoganovi. Bílý dům ve středu informoval, že Trump dal najevo obavy a požádal Erdogana, aby Turecko vojenskou operaci v Sýrii omezilo a vyhnulo se „jakékoli akci, která by mohla vyvolat střet americké a turecké armády”.

Turecké vládní zdroje ale tvrdí něco jiného – podle nich Trump obavy z eskalace násilí v regionu nevyjádřil, naopak prý Erdogana ujistil o tom, že Spojené státy nebudou YPG dále vyzbrojovat.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Trumpův bezpečnostní poradce Tom Bossert na Světovém ekonomickém fóru v Davosu jasně řekl, že Spojené státy by uvítaly ukončení turecké operace v severosyrském Afrínu. Při té příležitosti vyzval Erdogana, aby se zaměřil na dlouhodobou strategii pro nastolení míru v Sýrii. V současné době totiž hrozí, že násilí bude eskalovat, varoval Bossert. Podle agentury AP je to zatím nejpřímější stanovisko Washingtonu.

Vpád do Sýrie

Turecká armáda začala ze svého území ostřelovat oblast kolem města Afrín na severu provincie Aleppo u syrsko-turecké hranice minulý týden v pátek. V sobotu zahájila nálety, po nichž následoval vpád pozemních sil turecké armády a jí podporovaných syrských vzbouřenců. Ankara operaci zdůvodňuje tím, že oblast ovládá kurdská milice YPG.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Bojovníci Svobodné syrské armády (FSA) u hory Barsaja na severozápadě Sýrie

Erdogan oznámil, že cílem Turecka je zničit YPG také dál na východ, v okolí města Manbidž, které má pod kontrolou koalice arabsko-kurdských milicí SDF, jejichž jádrem je právě milice YPG. Zatímco v Afrínu nejsou žádní američtí vojáci, v okolí Manbidže jich jsou asi dva tisíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám