Hlavní obsah

Trump prvně navštívil Afghánistán. Na Den díkůvzdání překvapil americké vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek prvně ve funkci navštívil Afghánistán. Na Den díkůvzdání tam překvapil svou návštěvou americké vojáky. Sešel se také se svým afghánským protějškem Ašrafem Gháním, napsaly tiskové agentury.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump diskutuje s americkými vojáky

Článek

Trump se také vyjádřil k pozastaveným mírovým rozhovorům s afghánským radikálním hnutím Tálibán. Podle šéfa Bílého domu usiluje Tálibán o dohodu a příměří. Oznámil také, že Spojené státy výrazně sníží počet amerických jednotek v Afghánistánu. Přesný počet neuvedl.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Donald Trump promlouvá k americkým vojákům. Po jeho pravici stojí afghánský prezident Ašraf Ghaní

Americký prezident přiletěl do Afghánistánu s manželkou Melanií prezidentským speciálem Air Force One na základnu Bagrám krátce po 20:30 místního času (17:30 SEČ). Jedná se o druhou Trumpovu návštěvu ve válečné zóně. Loni se o Vánocích vydal za vojáky do Iráku.

Spojené státy začaly svou vojenskou operaci v Afghánistánu v roce 2001. Spouštěčem byl teroristický útok organizace al-Káida na Světové obchodní centrum v New Yorku. V současné chvíli v Afghánistánu slouží přibližně 14 tisíc amerických vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám