Hlavní obsah

Pentagon zvažuje zvýšení počtu amerických vojáků v Sýrii, aby hájili ropná pole

Washington

Spojené státy jsou odhodlány posílit své vojenské postavení v Sýrii „o další vojenské prostředky”, aby zabránily možnému převzetí ropných polí na východě Sýrie Islámským státem či jinou teroristickou organizací. S odvoláním na prohlášení nejmenovaného představitele Pentagonu o tom v noci na pátek informovala agentura Reuters. Plán dosud neschválil Bílý dům.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Konvoj americké armády se stahuje ze severu Sýrie a míří do Iráku.

Článek

Činitel, který si nepřál být jmenován, neuvedl, jaké prostředky americká armáda zvažuje do Sýrie vyslat. Jeho poznámka je však podle Reuters jasným znamením, že Spojené státy nejenže odstoupily od plánu na úplné stažení svých jednotek ze Sýrie, ale naopak uvažují o vyslání nových vojenských kapacit, které by posílily zbytky americké armády, které v zemi dosud zůstávají.

Podle amerického časopisu Newsweek, který se rovněž odvolává na zdroj na americkém ministerstvu obrany, chce Pentagon posílit obranu ropných vrtů o 30 tanků Abrams a další vojáky. Televize Fox News uvedla, že posily mají být vyčleněny z jednotek, které již nyní na Blízkém východě působí.

Jak ale podotýká Newsweek, musí s tímto plánem nejprve vyslovit souhlas Bílý dům.

Trump otáčí

Podle Reuters americký prezident Donald Trump změkčil své původní odhodlání stáhnout veškeré americké vojáky ze Sýrie poté, co musel čelit silné kritice kongresu i z řad republikánů, že stažením ze severní Sýrie uvolnil cestu turecké invazi, jejímž cílem bylo vyhnat kurdské milice SDF, posílil postavení Ruska v regionu a zvýšil riziko, že se opět aktivizuje Islámský stát.

Trump ve středu uvedl, že v Sýrii zůstane „malý počet” amerických vojáků v „oblastech, kde mají ropu”. Dodal, že velitel SDF Mazlúm Abdí mu za tento krok poděkoval a byl „extrémně vděčný”.

Trump obrátil, část amerických vojáků zůstane v Sýrii

Blízký a Střední východ

Rusko americký plán ponechat v zemi vojáky chránící ropná pole odsoudilo. Zdůraznilo, že přírodní zdroje patří vládě a že vládní vojska už budují posty v oblasti, kde jsou ropná pole.

Bohatá ropná pole na severovýchodě Sýrie jsou klíčová pro ekonomiku Sýrie, která čelí sankcím a nesmí se do ní ropa dovážet.

Turecký útok na Kurdy

Turecko zahájilo 9. října ofenzivu proti syrským Kurdům, poté co Trump ohlásil stažení svých vojáků, kteří podporovali kurdskou milici SDF v boji s Islámským státem ze severu Sýrie. Turecko považuje SDF za teroristickou skupinu napojenou na zakázanou tureckou Stranu kurdských pracujících (PKK), která bojovala na odtržení tureckého Kurdistánu, což si vyžádalo 40 000 mrtvých.

Ložiska nějakou dobu ovládal Islámský stát a plynuly mu z nich značné příjmy, protože ropu prodával do Turecka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám