Hlavní obsah

Táhněte, vy lháři! Kurdové metali na stahující se Američany kamení

Zoufalství, nenávist a zloba provázejí stahování amerických jednotek ze severu Sýrie. Když jednotky projížděly pohraničím, lidé házeli na vozy konvoje kamení a vulgárně vojákům nadávali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté házeli kameny a brambory na americký konvoj v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

„Táhněte, táhněte, vy lháři!“ křičeli lidé na americké jednotky projíždějící pohraničním městem Kámišlí. „Do pr..le s Turky, do pr..le s Američany!“ spílali jim také a na vojenská auta metali kamení.

Američané se už stáhli ze své největší základny v syrské provincii Halab. Agentura Reuters v pondělí napsala, že jednotky už překročily syrsko-iráckou hranici a vstoupily do irácké provincie Dahúk.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté házeli kameny na americký konvoj v Sýrii

Štáb agentury Reuters zaznamenal na hranici 100 amerických vojenských aut, která převážela těžkou vojenskou techniku i vojáky.

Dvanáct věznic s islámskými radikály zůstalo v Sýrii zcela bez dozoru

Turecká invaze

Dahúk je součástí iráckého autonomního Kurdistánu. Americký ministr obrany Mark Esper v sobotu řekl, že se američtí vojáci přesunou do Iráku, odkud budou pokračovat v boji proti Islámskému státu (IS).

Stažení amerických vojáků nečekaně před několika dny ohlásil americký prezident Donald Trump. Tento krok umožnil Turecku zahájit ofenzivu proti kurdským oddílům v severní Sýrii, které byly do té doby na společných postech s Američany. Kurdové sehráli významnou roli v boji proti radikálům z IS.

Turecko chce mít u své hranice zónu, v níž nebudou kurdští bojovníci a do níž se přesunou syrští uprchlíci z tureckého území.

Erdogan popohání Američany: Nezdržujte odsun Kurdů, mám nabito

Turecká invaze

Zda se do Iráku stáhne všech 1000 Američanů, kteří dosud v Sýrii působili, není jisté. List The New York Times napsal, že teď se Trump přiklání k tomu, ponechat na východě Sýrie u irácké hranice 200 amerických vojáků.

V oblasti v současnosti platí příměří, které bylo vyhlášeno ve čtvrtek. Turecká armáda v pondělí oznámila, že klid zbraní skončí v úterý ve 22:00 tureckého času (21:00 SELČ). Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu prohlásil, že pokud se Kurdové do té doby ze stanoveného prostoru nestáhnou, Turecko ofenzivu obnoví.

Foto: Ari Jalal, Reuters

Konvoj americké armády se stahuje ze severu Sýrie a míří do Iráku.

Reklama

Související články

Erdogan sází v Sýrii na Rusko

Kurdské milice SDF/YPG se stahují, oznámil v pátek turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s odvoláním na sdělení z turecké armády. Pohrozil, že pokud by se...

Výběr článků

Načítám