Hlavní obsah

OSN: Před syrskou armádou uteklo dalších sto tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Ženeva

Boje v severozápadní Sýrii v uplynulém týdnu přinutily skoro 100 000 lidí opustit domovy. Od 1. prosince loňského roku tak počet vnitřních uprchlíků stoupl na skoro 700 000. S odvoláním na pondělní sdělení Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) o tom informovala agentura Reuters. Během dne také došlo k dalším střetům tureckých a syrských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Syrská armáda dobyla dříve rebely ovládaný Sarakíb v IdlíbuVideo: AP

 
Článek

Mluvčí OCHA David Swanson uvedl, že situace u syrské hranice s Tureckem, kam lidé před boji prchají, je stále tíživější. Dodal, že už loni tam před nejnovější eskalací bojů uprchlo více než 400 000 lidí. U hranic s Tureckem je tak přes milion vnitřních uprchlíků.

Nejnovější vlna sto tisíc lidí přišla během posledního týdne, kdy syrská armáda dále postupovala od města Hamá po klíčové dálnici M5. Po osvobození Maraat an-Numánu pronikla dále na sever a obklíčila město Sarákib, které je významnou silniční křižovatkou. K dálnici M5 spojující Damašek s Aleppem se tam připojuje dálnice M4 vedoucí od pobřežního města Latákíja.

Syrská armáda vstoupila do strategického města Sarákibu

Blízký a Střední východ

Již po pádu Marat an-Numánu začaly rodiny bojovníků prchat ze Sarákibu k hranicím s Tureckem.

Situace se zřejmě bude ještě zhoršovat, protože syrská armáda chce ovládnout celou dálnici M5 a postupuje pod ní, jak z jihu od Hamá, tak ze severu od Aleppa. Tam se jí naposledy podařilo osvobodit vesnici Barkúm s významným silničním nadjezdem, uvedla agentura SANA.

Syrsko-turecký střet 

Postupující syrské jednotky se opět střely s tureckými, které dohlížely na klid v oblasti. Turecká televize NTV s odkazem na ministerstvo obrany oznámila, že syrská armáda při útoku na turecké vojenské stanoviště v Taftanázu na západě provincie Idlib zabila pět tureckých vojáků a dalších pět zranila. Armáda k evakuaci raněných poslala vrtulník.

Do Sýrie vjela turecká vojenská kolona, při přestřelce zemřelo deset lidí

Blízký a Střední východ

Večer pak turecké ministerstvo obrany sdělilo, že "neutralizovalo" 101 vojáků syrského režimu. Ankara upřesnila, že mimo jiné zničila tři syrské tanky, dvě děla a vojenský vrtulník. Turecko v minulých dnech vyslalo do Idlibu posily, které měly pomoci ochránit turecké vojenské posty a bránit syrské armádě v postupu na území, které podle Turecka spadá do klidové zóny dohodnuté v minulých diplomatických jednáních. Kolona byla napadena syrskými silami a při přestřelkách zemřelo deset vojáků.

Foto: Ghaith Alsayed, ČTK/AP

Syřané prchající v Idlibu před postupujícími vládními vojsky.

Ofenzivu v severozápadní syrské provincii Idlib, která je poslední pod kontrolou odpůrců prezidenta Bašára Asada, zahájila syrská armáda podporovaná Ruskem loni v dubnu dva měsíce poté, co ji ovládli radikálové ze skupiny Haját Tahrír aš-Šám, jejímž jádrem je bývalá Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu. Do srpna, kdy bylo vyjednáno křehké příměří, tam zahynula tisícovka civilistů a přes 400 000 lidí muselo podle OSN opustit domovy. Boje znovu zesílily koncem listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám