Hlavní obsah

Mezinárodní trestní soud může stíhat válečné zločiny v Palestině, Izraeli se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu může soudit válečné zločiny spáchané na palestinských územích. Rozhodl o tom v pátek jeho tříčlenný senát soudců. Podle deníku The Times of Israel se tak otevírá cesta k zahájení vyšetřování možných zločinů Izraelců a Palestinců kvůli činům v Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu i východním Jeruzalémě. Izrael verdikt kritizoval.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ICC v Haagu

Článek

Palestinská autonomie, která o vyšetřování usiluje, se k ICC připojila v roce 2015, Izrael ale ICC neuznává a tvrdí, že pravomoc soudu se na palestinská území nevztahuje. Palestinský ministr pro civilní záležitosti Husajn Šajch označil verdikt panelu ICC za „vítězství pravdy, spravedlnosti, svobody a morálních hodnot”.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnešní rozhodnutí soudu kritizoval a ICC označil za politický orgán. „ICC ignoruje skutečné válečné zločiny a místo toho pronásleduje Stát Izrael, stát se silně demokratickou vládou, která ctí vládu práva a který není členem ICC,” citovala Netanjahua izraelská média. „Tímto rozhodnutí ICC porušil právo demokracií hájit se proti terorismu,” dodal izraelský premiér.

ICC začal vyšetřovat možné válečné zločiny Izraelců i Palestinců

Blízký a Střední východ

Rozhodnutí k jurisdikci ICC si vyžádala kvůli statusu palestinských území jeho hlavní prokurátorka Fatou Bensoudaová, která už v roce 2019 uvedla, že z předběžného vyšetřování zahájeného v roce 2015 podle ní vyplývá, že na Západním břehu Jordánu či v Pásmu Gazy byly páchány válečné zločiny. Netanjahu v reakci na její vyjádření tehdy obvinil ICC z antisemitismu.

Palestinci vstoupili pod jurisdikci Mezinárodního trestního soudu

Blízký a Střední východ

Izraelská média loni napsala, že na seznamu lidí, které by mohl ICC soudit, jsou dvě až tři stovky osob, včetně premiéra Benjamina Netanjahua a jeho koaličního partnera a ministra obrany Bennyho Gance. Délka seznamu napovídá, že jsou na něm i lidé z nižších pozic, například ti, kteří vydávají povolení pro výstavbu židovských osad, a nižší důstojníci.

Bensoudaová, jíž letos v červnu končí funkční období hlavní prokurátorky ICC, už dříve uvedla, že vyšetřování se zaměří na operaci izraelské armády z roku 2014 proti radikálnímu hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy. Při tomto konfliktu, který trval necelé dva měsíce, zemřelo přes 2000 Palestinců a několik desítek izraelských vojáků.

Vyšetřovat se bude i stavba židovských osad

Dále by se mělo vyšetřování týkat izraelské osadnické politiky na okupovaných územích, kterou většina států považuje za porušování mezinárodního práva, i reakce izraelské armády na protesty na hranicích Gazy a Izraele z let 2018 a 2019, při nichž zemřelo přes dvě Palestinců. Izrael si vysloužil mezinárodní kritiku za to, že proti palestinským protestujícím, z nichž někteří házeli na hranici na izraelské vojáky kameny a zápalné lahve, používal střelbu ostrými náboji.

ICC je nezávislý orgán, který není součástí OSN. Jeho úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů ve světě. Návrhy na zahájení procesu může podávat stát, jehož se případ týká, žalobce tribunálu nebo Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám