Hlavní obsah

Izrael vydal ředitelku židovské školy, kterou stíhají za zneužívání dětí

– Melbourne
Novinky,

Do Austrálie ve středu dorazila ředitelka židovské školy Malka Leiferová stíhaná za zneužívání dětí, o jejímž vydání v pondělí rozhodl Izrael. V Melbourne stane před soudem, stíhaná je za 74 případů zneužívání dětí v době, kdy byla ředitelkou melbournské ultraortodoxní židovské školy Adass Izrael.

Foto: Mahmoud Illean, ČTK/AP

Malku Leiferovou (vpravo) odvádějí od soudu v Jeruzalému

Článek

Z Austrálie odcestovala v roce 2008, aby se vyhnula stíhání. O její vydání požádala policie australského státu Victoria v roce 2014. Od té doby absolvovala přes sedmdesát slyšení u izraelského Nejvyššího soudu. Ten nakonec rozhodl o jejím vydání, když dospěl k závěrům, že duševní poruchu jen předstírala.

Přeprava spěchala, protože Izrael v rámci boje s koronavirem od čtvrtka uzavřel své letiště pro dopravu osob.

Servírka v Orlandu zachránila zneužívaného chlapce díky vzkazu na ubrousku

Amerika

Australský ministr spravedlnosti vydání uvítal: „Návrat paní Leiferové do Austrálie znamená konec velmi dlouhého a komplikovaného vydávacího procesu. Děkuji izraelské vládě za spolupráci a asistenci při procesu.” Dodal, že její vydání by mohlo přinést úlevu obětem, které na to čekaly dlouhá léta. Leiferová je stíhána i za napadení a znásilnění.

Leiferová uletěla z Austrálie na poslední chvíli

Zneužívání vyšlo najevo, když se s úzkostmi a nočními můrami začala léčit bývalá žákyně školy Dassi Erlichová, která se po domluvené svatbě se svým mužem přestěhovala do Izraele.

Čtyřicet let vězení pro Korejce za zneužívání žen na internetu

Svět

Ředitelka, které hrozilo vyšetřování v Melbourne, pak i se svým mužem utekla do Izraele, přičemž jí letenky narychlo zařídila škola. Ústav za to byl odsouzen k pokutě a musel také vyplatit odškodné jedné z obětí ve výši přes milion australských dolarů. Oběť uvedla, že byla několikrát týdně zneužívána v domě ředitelky, na školních táborech i v areálu školy. Vychovávána byla v naprosté izolaci, nevěděla nic o vnějším světě mimo rodinu a školu, neměla přístup k televizi ani k novinám, což usnadňovalo její zneužívání.

Celkem osm obětí uvedlo, že byly zneužity.

Právník Leiferové Nick Kauflan si počátkem týdne stěžoval, že izraelské úřady vydání neutajily, takže se v tisku objevily její záběry s pouty na rukou i nohou.

Vydávání komplikovalo podezření, že tajemník ministra zdravotnictví, ultraortodoxní chasidský Žid Ja´acov Litzman, obstruoval jednání soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám