Hlavní obsah

Čtyřicet let vězení pro Korejce za zneužívání žen na internetu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V Jižní Koreji odsoudili ve čtvrtek ke 40 letům vězení 25letého Čcho Ču-pina, který stál v pozadí největšího případu zneužívání dívek na internetu. Oběťmi jeho skupiny bylo 74 žen a dívek včetně 16 nezletilých, které musely natáčet videa a ta se ukazovala na placeném chatu. O přístup do místností požádalo přes deset tisíc lidí, přičemž někteří za to zaplatili v přepočtu až třicet tisíc korun. Dalších pět lidí bylo odsouzeno na sedm až patnáct let.

Foto: Kim Hong-Ji, ČTK/AP

Čcho Ču-pin po zadržení v března 2020 odpovídá na dotazy reportérů.

Článek

„Obžalovaný hromadně šířil materiály se sexuálním zneužíváním, které vytvořil tak, že obloudil mnoho obětí nebo jim vyhrožoval,“ uvedl ve čtvrtek soud v Soulu podle agentury Jonhap. Čcho byl obviněn ze čtrnácti trestných činů včetně porušení zákona o ochraně dětí před sexuálním zneužíváním a z šéfování zločinnému gangu, který natáčel a prodával videa se sexuálním zneužíváním za účelem zisku.

Byl obviněn také z toho, že jednomu ze svých kompliců nařídil, aby znásilnil nezletilou dívku, kterou vydíral kvůli videím, kde vystupovala nahá.

Podle obětí a prokuratury je trest nízký

Žalobci žádali pro Čchoa doživotí. Jedna z obětí uvedla v prohlášení, že Čcho a jeho komplicové jsou ztělesněné zlo a zaslouží si trest 2000 let. Mnohé jihokorejské ženy a dívky doufají, že případ je počátkem konce zneužívání žen ve skupinách na chatu.

Sexuální zneužívání žen je v Severní Koreji běžné a beztrestné, tvrdí ochránci práv

Svět

Videa byla promítána od loňského května do letošního února v uzavřených placených chatovacích místnostech na aplikaci Telegram.

Případ vyvolal v Jižní Koreji velký rozruch. V březnu učinila jihokorejská policie bezprecedentní krok, když zveřejnila jméno Čchoa poté, co pět milionů lidí žádalo, aby byl podezřelý zbaven obvyklé anonymity, uvedla stanice BBC.

V březnu pak Čcho vyjádřil lítost nad svými činy: „Omlouvám se těm, kterým jsem ublížil. Díky, že jste šlápli na brzdu v životě ďábla, který se nedal zastavit.“

Policie uvedla, že v rámci vyšetřování zatkla dalších 124 podezřelých. Zadrženo bylo i 18 správců chatovacích místností na Telegramu a dalších sociálních sítích.

Otázka zneužívání žen na internetu je Koreji velmi žhavá, už loni byla rozbita podobná skupina.

Reklama

Výběr článků

Načítám