Hlavní obsah

Izrael oznámil výměnu zadržovaných občanů se Sýrií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Úřad izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v noci na pátek oznámil výměnu zadržovaných občanů se Sýrií. Židovský stát poslal zpět do vlasti dva Syřany, zřejmě pastýře, kteří se dostali na jeho území v uplynulých týdnech. Sýrie propustila Izraelku, již zadržela po jejím vstupu na své území. Výměnu pomohlo zprostředkovat Rusko, které má blízké vztahy s Damaškem, uvedly světové agentury.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

Článek

O dvou Syřanech a Izraelce toho zatím není moc známo. Podle izraelských médií jde o pětadvacetiletou ženu, která kdysi žila v ultraortodoxní osadě na Západním břehu. Syrská média uvedla, že hranici překročila omylem z Izraelem okupované části Golanských výšin.

Oficiální syrská média o plánované výměně informovala už ve středu s tím, že Damašek chtěl Izraelku vyměnit za Dijába Kahamúze, kterého poslal v roce 2018 izraelský soud do vězení na 14 let mimo jiné za pašování výbušnin z Libanonu do Izraele. Sýrie měla rovněž zájem o Nihál Maktovou, která dostala v Izraeli loni tříletý trest vězení. Situace se však zkomplikovala poté, co Maktová a Kahamúz odmítli převoz do Sýrie, uvedla agentura AP.

Při náletech na Sýrii zahynulo 23 vojáků a milicionářů, zřejmě útočil Izrael

Blízký a Střední východ

Syrská agentura SANA ve čtvrtek informovala o tom, že se domů do svých vesnic v governorátu Kunajtra vrátili dva Syřané, zřejmě pastevci.

Izraelka byla repatriována ze Sýrie do rodné země přes Rusko, kam pro ni zamířilo izraelské letadlo. Netanjahu v prohlášení zároveň poděkoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za zprostředkování dohody. Izrael je se Sýrií stále de facto ve válečném stavu. Na rozdíl od Egypta a dalších zemí s ním neuzavřel mírovou smlouvu. Její případné uzavření se zkomplikovalo poté, co Izrael anektoval okupované Golanské výšiny.

USA uznaly právo Izraele na Golanské výšiny

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám