Hlavní obsah

Izrael je už ve třetím lockdownu. Očkuje 70 tisíc lidí denně

Novinky, Luděk Fiala
Jeruzalém

Izrael v neděli večer vstoupil do další, už třetí celonárodní uzávěry. Celkový počet nakažených tam o víkendu překonal 400 tisíc. V zemi se ale zároveň už týden očkuje vakcínou od konsorcia Pfizer/BioNTech, kterou dostalo už zhruba 380 tisíc lidí, uvedl v pondělí list Jediot Achronot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael vstoupil do třetího lockdownu, obchodníci znovu zavírají své provozovnyVideo: Reuters

 
Článek

Nová opatření potrvají nejméně dva týdny. Očekává se však, že je kabinet premiéra Benjamina Netanjahua prodlouží o dalších několik týdnů, píše agentura DPA. Jedním z kritérií pro uvolnění opatření je pokles denního přírůstku nových nakažených pod 1000. Nyní testy zachytí denně okolo 3500 případů.

Podobně jako při minulém lockdownu, který skončil v polovině října, se Izraelci nesmějí vzdálit na více než kilometr od bydliště, nesmějí vstupovat do domů, v nichž nebydlí, obchody jsou uzavřeny, kulturní akce zrušeny a restaurace smějí provozovat jen rozvážkovou službu. Hromadná doprava funguje jen z poloviny, hromadné akce jsou omezeny na 20 lidí venku a 10 lidí uvnitř.

Školy zůstaly otevřené.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření se zpřísní od neděle

Domácí

Po celé zemi vzniklo 380 nočních kontrolních stanovišť, na nichž policisté dohlížejí na dodržování opatření. Přes den bude v provozu 21 stanovišť provádějících namátkové kontroly řidičů.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelští policisté provádějí kontrolu v rámci třetího plošného lockdownu.

Izrael také zpřísnil podmínky pro vstup do země, a to v souvislosti s šířením nového, nakažlivějšího kmene koronaviru. Podle tamního ministerstva zdravotnictví se mutace objevená v Anglii prokázala i u některých izraelských pacientů.

Podíl pozitivních případů necelých pět procent

Izrael se zhruba devíti miliony obyvatel jen za neděli provedl 72 763 testů. Z nich mělo koronavirus 3498 lidí, podíl pozitivních testů tak činí 4,9 procenta.

V ČR za neděli přibylo 3732 nakažených, provedeno však bylo pouze 9640 testů, podíl pozitivních testů tak činil nesrovnatelných 38,7 procenta. V Izraeli je nicméně neděle pracovním dnem, prvním dnem týdne.

Nákaze v Izraeli dosud podlehlo 3226 osob.

Netanjahu: Díky očkování bude do měsíce po všem

Izrael minulý týden začal s vakcinací obyvatel. Podle pondělních údajů ministerstva zdravotnictví dvoufázovou vakcínu obdrželo už téměř 380 tisíc lidí, přednostně zdravotníků a Izraelců starších 60 let.

Vakcínu nyní denně dostává okolo 70 000 lidí, do příštího víkendu by to mělo být až 150 000 za den. Pomoci tomu mají i nepřetržitě otevřená očkovací centra.

První země, která porazí koronavirus? O očkování je v Izraeli obrovský zájem

Blízký a Střední východ

Ve chvíli, kdy budou očkováni příslušníci rizikových skupin, by se země mohla dostat z koronavirové krize do 30 dní, oznámil v sobotu večer premiér Benjamin Netanjahu.

Pokud by se Izraeli opravdu podařilo epidemii překonat do března, premiér by mohl získat hlasy voličů v nadcházejících parlamentních volbách. Netanjahu, který čelí i obvinění z korupce, bojuje totiž o politické přežití a v minulosti byl kritizován za svůj přístup k boji s koronavirem, píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám