Hlavní obsah

Íránské letadlo prudce kleslo, aby se vyhnulo srážce s americkou stíhačkou, cestující se zranili

Novinky, Alex Švamberk
Teherán/Washington

Několik cestujících letadla íránské společnosti Mahan Air se ve čtvrtek zranilo, když se jeho pilot nad Sýrií pokoušel zabránit srážce s americkým stíhacím letounem F-15, uvedla íránská agentura IRIB. Americké velení incident potvrdilo, podle něj se však stíhačka držela v bezpečné vzdálenosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránské dopravní letadlo prudce reagovalo na průlet americké stíhačkyVideo: Reuters

 
Článek

Íránský pilot dopravního letadla směřujícího z Teheránu do Bejrútu podle agentury IRIB kontaktoval piloty dvou přibližujících se stíhaček, kteří se identifikovali jako američtí, a vyzval je, aby dodržovali bezpečnou vzdálenost. To se podle něj nestalo a on musel rychle změnit výšku letu, aby nedošlo ke kolizi. Několik cestujících se přitom zranilo.

Video z paluby íránského stroje zachycuje znepokojení cestujících, průlet stíhačky okolo dopravního letadla a cestujícího, který má krev na tváři, uvedl list The Guardian. Jeden cestující popsal, jak se při prudkém sestupu hlavou praštil do stropu, a na videu je vidět, jak je jeden starší cestující vleže ošetřován.

Vedení bejrútského letiště potvrdilo, že mezi cestujícími bylo několik lehce zraněných.

Foto: Profimedia.cz

Airbus A310 Mahan Air používaný na letech mezi Bejrútem a Teheránem

Americké Centrální velitelství, pod které spadá oblast Blízkého východu, uvedlo, že americké stíhačky F-15 byly na rutinní misi nad Sýrií a provedly „standardní vizuální inspekci dopravního letadla Mahan Air z bezpečné vzdálenosti asi 1000 metrů“.

„Jakmile pilot identifikoval letadlo jako dopravní letadlo Mahan Air, F-15 si udržovaly odstup od letadla,“ uvedlo v prohlášení s tím, že inspekce byla provedena “v souladu s mezinárodními standardy“, aby se zajistila bezpečnost koaličních vojáků na základně al-Tanf.

Íránské ministerstvo zahraničí oznámilo, že se incident vyšetřuje a že budou podniknuty adekvátní právní a politické kroky.

USA a Izrael obviňují Mahan Air, že převáží zbraně pro Íránem podporované milice v Sýrii i Libanonu. USA uvalily na Mahan Air sankce už v roce 2011, protože poskytuje podporu íránským revolučním gardám.

Reklama

Výběr článků

Načítám