Hlavní obsah

Írán potvrdil regulérnost voleb

Novinky, BBC,
Teherán/Washington

Íránská Rada dohlížitelů v pátek oznámila, že sporné prezidentské volby byly regulérní. Neobjevila žádné nesrovnalosti. Írán a Spojené státy pokračují ve slovní přestřelce. Staronový íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád obvinil USA, že podněcují nepokoje v Íránu poté, co americký prezident Barack Obama odsoudil násilí při potlačování demonstrací, které si dosud vyžádalo 17 mrtvých.

Článek

"V prezidentských volbách nebyly žádné podvody a byly to jedny z nejčistších voleb, které jsme měli,“ řekl mluvčí komise odhlížející na regulérnost voleb Abasali Kadchodaj po deseti dnech zkoumání a přepočítávání hlasů.

"Mohu s jistotou říci, že v těchto volbách nebyly žádné podvody,“ zopakoval ještě na závěr pro tiskovou agenturu IRNA.

Potvrzeny tak byly původní výsledky, podle nichž konzervativní kandidát Mahmúd Ahmadínežád získal dvě třetiny hlasů a rozdrtil reformní kandidáty. [celá zpráva]

Oznámení, že stávající prezident si udržel svůj post, vyhnalo do ulic příznivce opozice. Jejich protesty trvaly více než týden. [celá zpráva] Při jejich potlačování bylo zabito nejméně 17 osob.

Slovní přestřelky

Volby poukázaly nejen na napětí panující v íránské společnosti, ale také vyostřily vztahy mezi Teheránem a západem. V úterý americký prezident Barack Obama odsoudil násilné potlačování demonstrací, i když zdůraznil, že ctí suverenitu Íránu.

Ve čtvrtek se dočkal prudké reakce ze strany Ahmadínežáda, který řekl, že se Obama "vměšuje do íránských záležitostí“. [celá zpráva]

"Naší otázkou je, proč upadl do pasti a říká stejné věci, jako říkal před ním Bush,“ okomentoval jeho projev Ahmadínežd.

Bílý dům jeho slova odmítl. Zopakoval, že USA se do dění v Íránu nevměšují. Podle mluvčího Bílého domu se Ahmadínežád snaží činit za nepokoje zodpovědný Západ, aby odpoutal pozornost od problémů ve své vlasti.

"Existují lidé v Íránu, kteří chtějí, aby to nebyla debata mezi Íránci v Íránu, ale debata o Západu a USA. K seznamu těchto lidí bych připojil prezidenta Mahmúda Ahamdínežáda,“ uvedl mluvčí Bílého domu Robert Gibbs.

Reklama

Výběr článků

Načítám