Hlavní obsah

Zásah policie proti demonstrantům v Íránu si vyžádal deset mrtvých

– Teherán • Aktualizováno

Sobotní zásah íránské policie proti demonstrantům v Teheránu, kteří protestovali proti výsledkům nedávných prezidentských voleb, si vyžádal deset mrtvých a kolem stovky zraněných. Demonstranti podle nepotvrzených informací napadli vojenskou posádku a zapálili nejméně dvě benzinové stanice a mešitu. Informovala o tom íránská státní televize.

Foto: str, Reuters

Protestanti v ulicích Teheránu zapalovali barikády i čerpací stanice.

Článek

Televize původně mluvila o 13 obětech na životech, později ale údaj opravila. Státní média uvádějí, že v ulicích Teheránu opět zavládl klid a citují vedení policie, které uvedlo, že znovu nastolilo pořádek. Z počátku bylo nejasné, zda budou protesty pokračovat i v neděli. Nyní se zdá, že po tvrdém zásahu policie demonstranti v neděli znovu do ulic nevyjdou.

Televize rovněž informovala o tom, že byla zapálena mešita, přičemž přišlo o život několik lidí. Za požár prý nesou odpovědnost demonstranti. 

Podle odhadů svědků se u areálu Teheránské univerzity shromáždilo na sobotní demonstraci namířené proti údajnému zmanipulování voleb až tři tisíce lidí. Protestující dav se pokoušel projít na blízké náměstí Engheláb. V tom jim bránily tisíce policistů a příslušníků pořádkových sil, kteří přístupové cesty na náměstí zablokovali. Proti demonstrantům zasahovali slzným plynem a vodními děly, podle očitých svědků je sráželi k zemi a bili.

Protesty se poté rozšířily i do dalších částí města. V některých čtvrtích vyrostly barikády, které demonstranti podpalovali. Stoupenci poraženého reformního kandidáta Míra Hosejna Músávího údajně zapálili také budovu v jižní části Teheránu užívanou podporovateli znovu zvoleného prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. 

Poslední zprávy z Teheránu informovaly, že policie a provládní milicionáři vážně zranili několik desítek demonstrantů, kteří byli odvezeni do nemocnice. Nad centrem Teheránu přelétávaly helikoptéry, ulicemi projížděly sanitky, zněla střelba a nad městem stoupal temný dým. Studenti uvěznění uvnitř Teheránské univerzity údajně provolávali "Smrt diktátorovi" a "Smrt diktatuře".

Výsledky auditu voleb by měl být ohlášeny v neděli

Músáví se šance na přepočítání hlasů nevzdává. V dopise radě dohlížitelů trvá na anulování voleb. Podle něj bylo zmanipulování nedávných prezidentských voleb naplánováno měsíce předem. 

Írán se od minulého pátku zmítá v nepokojích, jejichž příčinou je nesouhlas opozice s výsledky voleb. Opozice žádá jejich zopakování.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí, nejvyšší autorita v zemi, v pátek vyzval vůdce demonstrací, aby pouliční protesty ukončili.

Výsledky šetření snad už v neděli

Sobotní demonstraci plánovala strana druhého poraženého prezidentského kandidáta Mahdího Karrúbího, nakonec ji ale zrušila, protože nedostala povolení k jejímu uspořádání. Rada dohlížitelů je podle některých informací připravena přepočítat desetinu hlasů.  

Na sobotu si poražené kandidáty pozvala rada dohlížitelů k projednání jejich stížností na údajnou neregulérnost hlasování. Tento nejvyšší ústavní orgán, který neodvolatelně rozhodne o platnosti voleb, výsledky svého šetření oznámí prý už v neděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám