Hlavní obsah

USA respektují suverenitu Íránu, násilí ale odsuzují

Novinky, BBC, CNN, ČTK, Právo, DPA, nek,aš
Washington, Londýn

Napjatá situace v Íránu dominovala úternímu projevu amerického prezidenta Baracka Obamy. Vyjádřil značné znepokojení nad situací v Íránu, zejména nad násilím. Současně ale zdůraznil, že Spojené státy respektují suverenitu Íránu a nepodněcují nepokoje.

Foto: Jason Reed, Reuters

Barack Obama hovoří na téma Írán.

Článek

„USA respektují suverenitu Islámské republiky Íránu,“ řekl na úvod Barack Obama. Odmítl tvrzení íránského ministerstva zahraničních věcí, že by se USA a Západ vměšovaly do dění v Íránu.

„Íránci se chtějí bavit o budoucnosti Íránu a někteří se tomu chtějí vyhnout a obviňují USA a Západ z vměšování. To je naprostá nepravda,“ uvedl prezident a dodal: „To, čeho jsem svědky v Íránu, není o Západu, viděli jsme, že Íránci mluví za sebe.“

Obama pak vyjádřil značné znepokojení nad děním v Íránu. Znepokojení podle něj vyvolalo to, že je porušována svoboda shromažďování a projevu. „Respektujeme jejich suverenitu, kulturu, tradici, ale mezinárodní společenství má svou odpovědnost,“ řekl Obama.

„Byli jsme svědky odvahy a důstojnosti íránského lidu. Viděli jsem lidi, kteří riskovali všechno, viděli jsme odvážné ženy, které se stavěly proti brutalitě a viděli jsme ženu vykrvácet na ulici.“

 „Potlačování idejí nikdy nevede k tomu, že by tyto ideje zmizely,“ uvedl Obama k postupu Íránu a dodal, že žádná železná pěst není dost silná, aby zabránila lidem mluvit. Zdůraznil, že i když bylo novinářům zakázáno poskytovat zpravodajství, sami Íránci pořizovali záběry na mobilní telefony a šířili je po internetu.

Výsledky voleb Obama nekomentoval

Obama se ale nevyjádřil k možnému zmanipulování íránských prezidentských voleb: „Nemáme tam mezinárodní pozorovatele, nemůžeme přesně říci, co se stalo.“ Zdůraznil, že pro íránskou vládu ale není důležitá legitimita v očích USA, ale v očích vlastního lidu. „Co ale můžeme říci, je, že by se měly zavést mezinárodní normy ohledně použití násilí.“

Írán a Británie si vyhostily po dvou diplomatech

Velká Británie a Írán si vzájemně vyhostily po dvou diplomatech. Oznámil to v úterý britský premiér Gordon Brown s tím, že nejprve tak už v pondělí učinil Teherán, na což pak Londýn reagoval stejným opatřením.

„Írán podnikl bezdůvodný krok a vyhostil dva britské diplomaty na základě tvrzení, která jsou naprosto neopodstatněná. V reakci na to jsme informovali íránského velvyslance, že vypovíme dva íránské diplomaty. Jsem zklamán, že nás Írán do této situace dostal,“ prohlásil premiér.

Napětí mezi oběma zeměmi vzrostlo v posledních dnech poté, co Teherán minulý týden obvinil Británii z vměšování do vnitřních záležitostí.

Prodloužená lhůta na podání stížností

Nejvyšší íránský představitel Alí Chameneí o pět dní prodloužil lhůtu k podávání stížností na průběh a výsledky nedávných sporných prezidentských voleb. Oznámila to íránská televize. O prodloužení lhůty Chameneího požádala Rada dohlížitelů.  

Rada dohlížitelů ale v úterý vyloučila možnost opakování hlasování, když zamítla stížnosti neúspěšných kandidátů na volební výsledky. Rada po prozkoumání stížností došla k závěru, že neexistují žádné důkazy pro větší nesrovnalosti. Už v pondělí přiznala jen pochybení v případě tří miliónů odevzdaných hlasů, ale zároveň konstatovala, že to výsledek voleb nemůže ovlivnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám