Hlavní obsah

Egyptský parlament schválil vyslání vojáků do Libye proti Turkům

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira/Ankara

Egyptský parlament v pondělí jednohlasně schválil vyslání egyptských vojáků do Libye. O zásah požádali kmenoví vůdci a představitelé východolibyjského parlamentu, který podporuje polního maršála Chalífu Haftara. Východ země se cítí ohrožen postupem milicí mezinárodně uznané vlády národní jednoty, které podporuje Turecko. Ankara naopak vyzvala k ukončení pomoci Haftarovi.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Egyptský prezident Abdal Fatah Sísí

Článek

Egyptský parlament podle stanice al-Džazíra schválil „rozmístění příslušníků egyptských ozbrojených sil na bojové misi za egyptskými hranicemi, aby chránili bezpečnost Egypta proti zločinným ozbrojeným milicím a zahraničním teroristickým elementům“. Dislokováni by měli být na „západní frontě“, což ukazuje, že jde o vyslání do Libye.

Jednání probíhalo za zavřenými dveřmi. Rozhodnutí se čekalo, protože několik zástupců východolibyjských kmenů přijal minulý týden egyptský prezident Abdal Fatah Sísí. Varoval přitom, že egyptské jednotky jsou tak silné, že mohou rychle zvrátit situaci v zemi.

Egypt slíbil východu Libye pomoc proti „turecké invazi“, pohrozil ráznou akcí

Evropa

Sísí hovořil v pondělí i s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který podle sdělení mluvčího egyptského prezidenta ocenil, že se Egypt snaží „předejít dalšímu zhoršení bezpečnosti v Libyi“. Oba prezidenti se shodli na potřebě příměří v Libyi, kde je nutné vyhnout se vojenské eskalaci.

Podle ředitele Sadikova institutu v Tripolisu Anáse Gomatího se Egypt obává ztráty vlivu v Libyi a toho, že Haftar přijde o ropná pole. Jeho politiku odsoudil.

Turecko požaduje ukončení podpory Haftarovi

Turecko v pondělí naopak vyzvalo k okamžitému ukončení podpory poskytované Haftarovi poté, co skončila v Ankaře jednání zástupců Turecka, Libye a Malty. „Je klíčové, aby byla hned zastavena veškerá pomoc a podpora poskytovaná pučistovi Haftarovi, jenž brání zajištění míru, bezpečnosti a stability a územní celistvosti Libye,“ uvedl turecký ministr obrany Hulusi Akar.

Libyjská vláda národní jednoty odsoudila egyptské výhrůžky vojenským zásahem jako vyhlášení války.

OSN vyzvala v pondělí k okamžitému příměří, protože je boji ohroženo na 125 000 civilistů. Vyzvala také k ukončení flagrantního porušování rezoluce Rady bezpečnosti, která zakazuje dodávky zbraní do Libye a vojenskou podporu kterékoli z bojujících stran.

Rozdělená Libye

Egypt spolu s Ruskem a Spojenými arabskými emiráty podporuje Libyjskou národní armádu (LNA) polního maršála Chalífy Haftara, který se minulý měsíc začal stahovat od Tripolisu, jenž 14 měsíců neúspěšně dobýval.

Polní maršál Haftar se stáhl z Tripolisu, město kontroluje vláda

Svět

Milicím podporujícím vládu národní jednotky pak už loni začalo pomáhat Turecko. Nejprve jim navzdory embargu dodávalo zbraně včetně bojových bezpilotních letadel a obrněných transportérů Kipri, letos do Libye vyslalo bojovníky Syrské národní armády. [celá zpráva]

Poté, co Haftar utrpěl porážku u Tripolisu, kterou neodvrátili ani žoldnéři z Ruska, začaly vojáky jeho LNA pronásledovat provládní síly, které postoupily až k Syrtě. Při dalším postupu by se dostaly k ropným terminálům a polím.

Egypt už dříve varoval, že na další postup zareaguje. Navrhl i příměří, ale to Turecko odmítlo, protože by udrželo Haftara u moci. Turecko požaduje jeho úplnou porážku.

Turecko odmítlo egyptský plán příměří v Libyi. Chce vojenskou porážku Haftara

Svět

V Libyi panuje chaos od roku 2011, kdy byl během takzvaného arabského jara pomocí západní intervence svržen diktátor Muammar Kaddáfí. Od té doby je země rozdělená. V současné době má dvě vlády, ale měla i tři. V mezinárodně uznávané vládě v Tripolisu ale není zastoupena východní Libye, která má vlastní parlament a vládu.

Haftarova LNA sice pomohla zlikvidovat radikální islamisty napojené na al-Káidu a Islámský stát, jenomže Haftar byl před lety za vlády Kaddáfího generálem a na západě země je neoblíbený.

Libyjský maršál Haftar upevňuje moc, vyhnal islamisty z další části Benghází

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám