Hlavní obsah

Turecko odmítlo egyptský plán příměří v Libyi. Chce vojenskou porážku Haftara

– Ankara
Novinky,

Turecko ve středu odmítlo egyptský návrh na uzavření příměří v Libyi, ve které se už devět let bojuje. Ankara to zdůvodnila tím, že plánem Egypta je zachránit vzbouřeneckého generála Chalífu Haftara poté, co se byl po 14 měsících odražen jeho útok na hlavní město Tripolis. Egypt podporuje Haftara, zatímco Turecko mezinárodně uznávanou, ale slabou Vládu národní jednoty (GNA) premiéra Faíze Sarrádže. Turecko vyzvalo k pokračování bojů.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Bojovníci loajální libyjské Vládě národní jednoty (GNA) oslavují dobytí Tarhúny.

Článek

„Snaha Egypta o příměří je mrtvě narozené dítě,“ řekl ve středu turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu.

„Jestliže by se mělo příměří podepsat, mělo by sloužit jako platforma, která všechny sjednotí. Příměří, které volá po záchraně Haftara, nám nepřipadá upřímné a věrohodné,“ dodal.

Podle egyptského návrhu by na bezpečnost země měla dohlížet Haftarova Libyjská národní armáda (LNA).

Foto: Khalid Al-mousily, Reuters

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu

Egypt navrhl vyhlásit příměří, které mělo platit už od pondělí. S návrhem, o kterém informoval egyptský prezident Abdal Fatah Sísí, souhlasil Haftar. Součástí egyptského plánu bylo stažení zahraničních žoldnéřů a uspořádání voleb prezidentské rady, která by zemi vedla.

V Libyi jsou v současné době dvě vlády a dva parlamenty. Ta východolibyjská do Sarrádžova kabinetu nevstoupila, protože Haftarovi nebyl nabídnut post velitele ozbrojených sil.

Polní maršál Haftar se stáhl z Tripolisu, město kontroluje vláda

Svět
Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Polní maršál Chalífa Haftar

Egyptský plán podpořilo Rusko a Spojené arabské emiráty, které také podporují Haftara.

Naopak Německo uvedlo, že klíčem k míru v Libyi jsou rozhovory podporované OSN. Pro ně se vyslovil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

„Dohoda mezi GNA a LNA o znovuzapojení do rozhovorů OSN o bezpečnosti je prvním velmi pozitivním krokem. Nyní jsou potřeba rychlá jednání v dobré víře, aby se nastolilo příměří a obnovily vnitrolibyjské politické rozhovory zprostředkované OSN,“ uvedl.

Podpora Turecka Sarrádžovi

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po pondělním rozhovoru s americkým prezidentem Donaldem Trupem uvedl, že se oba shodli na některých tématech týkajících se Libye a že by milice podporující Sarrádžovu vládu měly dál bojovat, aby ovládly pobřežní město Syrta a leteckou základnu Al-Džafra na jihu.

Turecký ministr obrany Hulusi Akar řekl stanici Haber, že jak bude Haftar ztrácet podporu, „zcela jistě zmizí“.

Foto: Ayman Al-Sahili, Reuters

Bojovníci podporující libyjskou vládu oslavují odražení útoku na Tripolis.

Turecko porušuje embargo OSN a dál posílá zbraně do Libye

Svět

Turecko navzdory embargu dodávalo zbraně milicím podporujícím Sarrážde, a to včetně obrněných transportérů Kipri a útočných bezpilotních letadel Bayraktar. Vyslalo do země také příslušníky Turky podporované syrské milice označované jako Syrská národní armáda.

Na straně Haftara se zase do bojů zapojili i ruští žoldnéři z Vagnerovy armády, kteří se po porážce u Tripolisu stáhli. LNA podporují i čadské a súdánské milice.

Rusko vyslalo do Libye bojová letadla, Pentagon zveřejnil jejich satelitní snímky

Svět
Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Bojovník věrný Sarrádžově Vládě národní jednoty se modlí po dobytí Tarhúny.

Reklama

Výběr článků

Načítám