Hlavní obsah

Egypt slíbil východu Libye pomoc proti „turecké invazi“, pohrozil ráznou akcí

Novinky,
Káhira

Káhira nezůstane nečinná, pokud bude jakkoli ohrožena bezpečnost Egypta nebo Libye, řekl ve čtvrtek egyptský prezident Abdal Fatah Sísí poté, co ho zákonodárci východolibyjského parlamentu požádali o pomoc v občanské válce a setkali se s ním v Káhiře kmenoví vůdci z východu země. Ti přijeli na návštěvu, aby osobně požádali o intervenci. Sísí uvedl, že Egypt má sílu změnit situaci v Libyi.

Foto: Handout, Reuters

Kolona vozidel egyptské armády

Článek

Na schůzce, která byla přenášena egyptskou státní televizí, řekli východolibyjští kmenoví vůdci, že opravňují egyptskou armádu, aby intervenovala v jejich zemi, která podle nich čelí „turecké invazi a terorismu“.

Sísí uvedl, že by pro jakoukoli vojenskou operaci potřeboval schválení parlamentu, který ale ovládají jeho příznivci. Než vyzval všechny strany, aby ukončily boje, pohrozil: „Bude-li Egypt chtít, je schopen rychle a rozhodně změnit vojenskou situaci.“

Východolibyjský parlament, který byl dříve mezinárodně uznáván, ale pak o podporu přišel, protože odmítl vytvoření vlády národní jednoty vedené Faízem Sarrádžem, je spojen s polním maršálem Chalífou Haftarem a jeho Libyjskou národní armádou (LNA). Ta loni v dubu zahájila útok na Tripolis s cílem ovládnout celou zemi, ale neuspěla, protože mezinárodně uznávané vládě premiéra Faíze Sarrádže přispěchalo na pomoc Turecko. To nejen dodalo milicím zbraně včetně obrněných aut Kipri a vyzbrojených bezpilotních letadel, ale také tam vyslalo bojovníky z Ankarou podporované Syrské národní armády.

Turecké jednotky se podle Erdogana začaly přesouvat do Libye

Blízký a Střední východ

Vstup Turecka změnil poměr sil, LNA se letos musela od Tripolisu stáhnout. Nepomohla jí ani podpora ruských žoldnéřů.

Sísí už v červnu varoval, že by egyptská armáda mohla v Libyi zasáhnout, pokud budou milice podporující Sarrádže útočit na linii spojující Syrtu a Džafru. Její překročení by jim otevřelo cestu k ropným terminálům.

Polní maršál Haftar se stáhl z Tripolisu, město kontroluje vláda

Svět

Po schůzce Sísí řekl, že „červená linie, kterou jsme vyhlásili dříve, byla výzvou k míru a ukončení konfliktu v Libyi“. Okamžitě však dodal: „Ale nezůstaneme nečinní vůči jakýmkoli posunům, které představují přímou hrozbu pro naši strategickou bezpečnost na naší západní hranici, zejména ve světle zesilujících operací u města Syrta.“

Turecko dosud odmítalo všechny plány Egypta na příměří s tím, že Káhiře jde jen o záchranu Haftara. Toho chce Ankara vojensky porazit.

Turecko odmítlo egyptský plán příměří v Libyi. Chce vojenskou porážku Haftara

Svět

Rozdělená Libye

Haftar má nejen podporu kmenů z východu Libye, ale i ve vojenských městech na západě země, jako Tarhúna. Protože byl kdysi důstojníkem armády Muammara Kaddáfího, než byl po neúspěšné válce s Čadem zavržen a utekl do USA, je velmi neoblíbený na západě země, uvedla agentura Reuters.

Haftara podporuje kromě Ruska a Egypta také Katar a do jisté míry i Francie.

Muammar Kaddáfí byl svržen během arabského jara v roce 2011, k čemuž napomohla i intervence západních zemí. Libyi se od té doby nepodařilo stabilizovat, má dvě vlády a část země ovládali islámští radikálové napojení na Islámský stát a další teroristické organizace, než proti nim tvrdě zakročila Haftarova LNA.

Libye se také stala základnou převaděčů, kteří zneužívají touhu Afričanů dostat se do Evropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám