Hlavní obsah

Bez podpory Asada nelze vyřešit syrskou krizi, tvrdí Putin před schůzkou s Obamou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/New York

Syrskou krizi je možné řešit jen upevněním státní moci v této zemi. V rozhovoru, který bude v neděli vysílat americká televize CBS, to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Úryvky interview stanice ve čtvrtek zveřejnila na svém webu. V pondělí se Putin sejde s americkým prezidentem Barackem Obamou.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Neexistuje žádná jiná cesta, jak syrskou krizi vyřešit, než upevnění existujících státních institucí a pomoc těmto institucím v boji s terorismem,” řekl ruský prezident. Zároveň zopakoval starší tvrzení Moskvy, že syrské vedení „je třeba povzbuzovat k dialogu se zdravou částí opozice v zájmu provedení reforem”.

V opačném případě Sýrii čeká osud Libye, řekl Putin: „Likvidace legitimní vlády vytvoří situaci, kterou vidíme v jiných částech regionu, například v Libyi, kde se rozpadly státní instituce. Podobnou situaci bohužel vidíme i v Iráku.”

Situace v Sýrii má být v pondělí hlavním tématem Putinova projevu na schůzi Valného shromáždění OSN. Americká média očekávají, že ruský prezident přednese nové návrhy na řešení syrské krize.

Schůzka Obamy s Putinem

Rusko je dlouholetým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a v poslední době výrazně zvýšilo dodávky zbraní do Sýrie. Moskva tvrdí, že cílem posílení její vojenské přítomnosti není podpora Asada, ale boj proti Islámskému státu. O ruských záměrech na Blízkém východě chce v pondělí s Putinem v New Yorku hovořit americký prezident Barack Obama.

Setkání s Putinem potvrdila ve čtvrtek Celeste Wallanderová z prezidentské Rady národní bezpečnosti (NSC). Uvedla, že se bude mluvit o ruských aktivitách v Sýrii: "Mluví se o tom hodně, ale teď je čas na to, aby Rusko vneslo do záležitosti jasno a přesně řeklo, jak chce konstruktivně přispět do úsilí mnohonárodní koalice." Obama bude podle ní rovněž přesvědčovat Putina, aby Rusko stáhlo do konce roku své vojáky z východu Ukrajiny.

Moskva oznámila, že schůzka byla dojednána z vůle obou stran, podle americké strany ale Moskva o setkání Putina s Obamou "opakovaně" žádala. Za setkání amerického prezidenta s šéfem Kremlu se prý rovněž přimlouvala řada evropských státníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám