Hlavní obsah

Rusko plánuje jednostranné útoky na Islámský stát

Moskva/Ankara
Aktualizováno

Pokud se ruský prezident Vladimir Putin s Američany nedohodne na koordinovaném postupu proti Islámskému státu v Sýrii, zahájí na ně Rusko útoky jednostranně. Uvedla to ve středu agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené s tematikou. Syrská armáda už nasadila nově dodané ruské stíhačky do bojů v severní provincii Halab, kde se snaží osvobodit vojenskou základnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové satelitní záběry zachycují ruskou vojenskou techniku v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Bloomberg napsal, že Putin upřednostňuje koordinovaný postup s americkou vládou a jejími spojenci, ale také s Íránem a syrským prezidentem Bašárem Asadem. Agentura se odvolala na osobu blízkou Kremlu a poradce ministerstva obrany.

Agentura Reuters s odvoláním na ruské diplomatické zdroje napsala, že Moskva vidí rostoucí šanci na dosažení mezinárodní dohody o boji s terorismem v Sýrii a ukončení občanské války, která trvá už pátým rokem.

Foto: ČTK/AP

Satelitní záběr GeoNorth ukaztující ruské obrněné transportéry a tanky T-90 u Latakíje

Další zdroj Bloombergu uvedl, že Putin vyzval k vytvoření paralelní linky ve společné vojenské akci doprovázené předáním politické moci z rukou prezidenta Bašára Asada, na čemž trvají Spojené státy, i když nemusí odstoupit okamžitě.

Protože je ruský prezident frustrován americkým mlčením, je připraven jednat v Sýrii samostatně.

Nervózní Ankara

Západní země jsou znepokojené ruskými aktivitami v Sýrii, kam Moskva napřed dodala větší množství ruských zbraní a munice. Pak tam přesunula i těžkou techniku včetně tanků T-90 a houfnic i proudová bojová letadla Suchoj Su-25, Su-24 a Su-30. Satelitní snímky ukazují, že buduje minimálně dvě základny u Latakíje.

Foto: Stratfor Geopolitical Intelligen, Reuters

Ruská bitevní letadla Su-25, stíhačky Su-30 a bitevní vrtulníky Mi-24 na syrské základně u Latakíje

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu před návštěvou Moskvy označil rychlé ruské posilování v Sýrii za „velmi nebezpečné“. Turecký premiér Ahmet Davutoglu podle Hlasu Ameriky už v pondělí varoval, že jakákoli přímá vojenská podpora režimu Bašára Asada by mohla poškodit úsilí najít politické řešení krize a hrozí prodloužením občanské války se čtvrtmiliónem obětí.

K ruské pomoci uvedl: „Přenesli ji do pole. To je velmi nebezpečné. Sledujeme to s hlubokými obavami.“

Syrská armáda už nasadila ruské zbraně

Syrská armáda ve středu nasadila proti radikálům z Islámského státu (IS) bezpilotní letouny a poté i ruské stíhačky do bojů v severní provincii Halab, kde se snaží osvobodit vojenskou základnu. Letadla dorazila spolu s další ruskou výzbrojí do Sýrie teprve nedávno. Do bojů o základnu Kuvírís, která leží na východě provincie Halab, byly podle syrských ochránců lidských práv nasazeny stíhací stroje se syrskými piloty. Základna je dlouhou dobu v obležení radikálů.

Prezidentova poradkyně Busajna Šaabanová ve čtvrtek prohlásila, že mezi Ruskem a USA existuje o řešení situace v Sýrii "tichá" dohoda.

"Současná americká administrativa chce najít řešení krize. Existuje tichá dohoda mezi USA a Ruskem, jak situaci vyřešit," řekla Šaabanová v syrské televizi. Prohlásila také, že Rusko je se situací "do hloubky obeznámeno a umí ji lépe odhadnout". "Mezinárodní atmosféra směřuje k uvolnění a k řešení syrské krize," sdělila Asadova poradkyně.

Dohoda s Izraelem

Při návštěvě izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s generalitou se v Moskvě jednalo i boji s Islámským státem. Televizi ABC nejmenovaný vysoký izraelský armádní představitel ve čtvrtek řekl, že byl domluven mechanismus pro koordinaci ruských operací v Sýrii, aby nedošlo k náhodné konfrontaci Rusů s Izraelci.

Vojenští velitelé budou o jeho podobě jednat do dvou týdnů. Proberou koordinaci při vzdušných a námořních operacích i při radioelektronickém boji.

Izrael sice nemá podle ABC žádný zájem na vítězství Asada, který dlouhodobě podporoval libanonský Hizballáh a radikální palestinské skupiny, ale obává se, že po jeho pádu by se k moci mohli dostat mnohem nevypočitatelnější radikálové.

Ruské manévry ve Středomoří

Rusko oznámilo, že uskuteční manévry ve Středozemním moři, kde má svou jedinou základnu v syrském přístavu Tartus. „V září a v říjnu se uskuteční cvičení ruského vojenského námořnictva ve východní části Středozemního moře,“ oznámilo ruské ministerstvo obrany podle ČTK.

Konkrétně zmínilo, že cvičit budou tři vojenská plavidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám