Hlavní obsah

Američané zabili Usámu bin Ládina

Washington
Aktualizováno

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím, že tělo nejhledanějšího teroristy na světě je v rukou amerických úřadů. Informaci potvrdil také nejmenovaný vysoký představitel pákistánské rozvědky, která se podílela na pátrání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Usáma bin Ládin byl zabit AmeričanyVideo: Reuters

 
Článek

"Spravedlnost byla nastolena," řekl Obama. "Po dvě dekády byl Usáma bin Ládin vůdcem a symbolem Al-Káidy. Smrt bin Ládina představuje nejdůležitější úspěch v úsilí našeho národa porazit Al-Káidu.  Ale jeho smrt neznamená konec našeho úsilí," uvedl americký prezident.

Akce byla podniknuta v pondělí po půlnoci místního pákistánského času.

V projevu také prohlásil : "Dnes (v neděli - pozn.red.), na můj příkaz, Spojené státy provedly cílenou operaci proti Abbottábádu v Pákistánu. Malý tým Američanů provedl operaci s nevídanou odvahou a schopnostmi. Žádní Američané nebyli zraněni."

Foto: JIM YOUNG, Reuters

Hlavní světový terorista je mrtev... Emotivní oslavy před Bílým domem

Identita Usámy bin Ládina byla potvrzena podle Reuters pomocí takzvaných faciálních rozpoznávacích technik, které identitu vyhodnotí na základě tvarů a rysů obličeje.

Podle CNN byla potvrzena také pitvou. Ještě se provede test DNA. Výsledky budou známé během několika dní. Právě kvůli ověření identity bylo potřeba získat tělo vůdce Al-Káidy.

Podle CNN Usámu bin Ládina zabilo zvláštní komando amerických sil při cílené operaci v domě v Abbottábádu u pákistánské metropole Islámábádu. Zabiti byli ještě další čtyři lidé, dva bin Ládinovi kurýři, zřejmě jeho syn a jedna žena. [celá zpráva]

Varování před útoky Al-Káidy

USA v důsledku této události uvedly do pohotovosti svá velvyslanectví. Varovaly Američany před možnými odvetnými akcemi Al-Káidy.

Islámští radikálové už odvetou pohrozili. V první reakci na internetu uvedli, že se modlí za to, aby zpráva o bin Ládinově smrti nebyla pravdivá, a že "podřezávání vašich (amerických) krků je pro nás stále legální".

Foto: Reuters

Slavící Američané vylezli před Bílým domem i na strom.

Nejmenovaný činitel amerických protiteroristických sil podle agentury AP zdůraznil, že šlo o pozemní operaci, nikoliv o útok bezpilotního letounu. Usáma bin Ládin byl zabit při přestřelce. Přestřelka trvala i po jeho smrti, protože Spojené státy usilovaly získat jeho tělo. Zraněn nebyl nikdo z Američanů, komando se také úzkostlivě staralo, aby nedošlo k obětem mezi civilisty.

Ještě před oznámením úspěchu se objevovaly nepotvrzené zprávy, že v oblasti, která byla neprodyšně uzavřena, spadl americký vrtulník.

Foto: Reuters

Oslavující Američané s vlajkami ve Washingtonu

Pro mnohé bylo překvapením, že se nejhledanější terorista skrýval v městské oblasti.

Před Bílým domem se shromáždily stovky lidí, kteří s americkými vlajkami oslavují teroristovu smrt. Mnozí z nich hlasitě oslavují, zpívají a mávají americkými vlajkami.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Podle Obamy je to vítězství spravedlnosti

Ve svém projevu prezident Obama označil bin Ládinovo dopadení za vítězství spravedlnosti.

Boj proti terorismu pokračuje, ale v pondělí v noci (ráno SELČ) Amerika vyslala neklamné poselství: nezáleží na tom, jak dlouho to potrvá, ale spravedlnost se naplní
George W. Bush

Pro Obamu a jeho národní bezpečnostní je to velký úspěch - mnozí Američané už ani nedoufali, že se teroristu někdy podaří dopadnout, upozornila agentura Reuters.

Bushovo prohlášení

Bývalý prezident George W. Bush, který byl v úřadu v době zářijových útoků a usiloval o dopadení bin Ládina živého či mrtvého, označil úspěšnou operaci za "momentální úspěch". "Boj proti terorismu pokračuje, ale v pondělí v noci (ráno SELČ) Amerika vyslala neklamné poselství: nezáleží na tom, jak dlouho to potrvá, ale spravedlnost se naplní," uvedl Bush ve svém prohlášení.

Anketa

Zvýší zabití bin Ládina nebezpečí dalších teroristických útoků?
Ano
81,2 %
Ne
18,8 %
Celkem hlasovalo 20564 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám