Hlavní obsah

Svět oceňuje bin Ládinovu smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Většina světových politiků ocenila zabití vůdce sítě al-Káida Usámy bin Ládina. Přivítali to nejen evropští spojenci ve válce v Afghánistánu, tedy Francie, Británie a Německo, ale také Rusko. Jako první reagoval Izrael.

Foto: Repro FBI, Novinky

Možná poslední podoba Usámy bin Ládina

Článek

"Premiér blahopřeje prezidentovi Baracku Obamovi k tomuto vítězství spravedlnosti, svody a hodnot sdílených demokratickými zeměmi, jež společně bojovaly proti terorismu," sdělil v prohlášení úřad předsedy izraelské vlády Benjamina Netanjahua.

Prezident Šimon Peres řekl, že dopadení "šéfa Al-Káidy je úspěch nejenom pro USA, ale pro celý svobodný svět, který může teď po vykonání zaslouženého, i když opožděného trestu nad bin Ládinem lépe dýchat".

Ministr zahraničí Avigdor Lieberman prohlásil, že Washington informoval Izrael o výsledku utajované operace půl hodiny předtím, než bin Ládinovu smrt oznámil Obama veřejně.

Cameron: Přinese to úlevu světu

Smrt vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina přinese celému světu velkou úlevu, prohlásil v pondělí britský ministerský předseda David Cameron.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

"Usáma bin Ládin byl odpovědný za nejhorší teroristická zvěrstva, jaká svět viděl - za 11. září a za mnohé (další) útoky, které stály tisíce životů, mnoho z nich britských. To, že byl vypátrán a že už nebude moci pokračovat ve svém globálním teroristickém tažení, je velký úspěch," uvedl premiér v prohlášení.

"Zpráva, že Usáma bin Ládin je mrtev, přinese lidem ve světě velkou úlevu," dodal.

Francie o smrti bin Ládina: vítězství demokracií nad terorismem

Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé označil likvidaci bin Ládina za "vítězství všech demokracií, které bojují proti odpornému moru terorismu". Varoval ale, že to neznamená, že hrozba atentátů mizí.

"Budeme bdělejší než kdy dřív. Teroristická hrozba je vysoká, jak jsme to bohužel viděli před několika dny v Marrákeši. Boj proti té nejhorší zbabělosti, jakou jsou útoky na nevinné, zajisté nekončí," řekl ministr.

Při čtvrtečním teroristickém útoku v Marrákeši zahynulo 15 lidí, z toho skoro polovina Francouzů. Francii ohrožuje severoafrická větev Al-Káidy, takzvaná Al-Káida v muslimském Magribu.

Německá reakce

Smrt Usámy bin Ládinaje podle šéfa německé diplomacie Guida Westerwelleho dobrou zprávou pro celý svět.

"Boj proti terorismu ještě není u konce. Musíme zůstávat bdělí," varoval současně ministr, jehož země byla několikrát v hledáčku islamistických teroristů.

Rusko vítá teroristovu smrt

Rusko přivítalo smrt Usámy bin Ládina, zdůraznilo význam společného boje proti terorismu a řeklo, že připraveno zvýšit svůj podíl na tomto boji.

"Kreml vítá významný úspěch, jehož Spojené státy dosáhly ve válce proti mezinárodnímu terorismu," uvádí se v prohlášení, které vydala kremelská tisková služba. "Žádný terorista neujde pomstě," zdůrazňuje dokument.   Kreml v něm dále uvádí, že "výsledek může přinést jen společný boj proti globálnímu terorismu" .

Reklama

Související témata:

Související články

Američané zabili Usámu bin Ládina

Vůdce teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin je mrtvý. Oznámil to v pondělí v přímém přenosu televizní stanice CNN americký prezident Barack Obama s tím,...

Výběr článků

Načítám