Hlavní obsah

Zabití Usámy je Obamův trumf pro volby

– Washington

Zabití vůdce teroristické sítě Al-Káida Usámy bin Ládina se podle analytiků stane pro amerického prezidenta Baracka Obamu nejvýraznějším politickým úspěchem. Likvidace tohoto teroristy znamená pro Obamu, který začíná s kampaní za své znovuzvolení v roce 2012, velké vítězství národní bezpečnosti.

Článek

Obamu politicky oslabovaly jeho přístup k ekonomickým problémům a rostoucí ceny pohonných hmot. Dramatické oznámení bin Ládinovy smrti ale přinutí veřejnost, aby vnímala prezidentovy úspěchy v roli šéfa ozbrojených sil USA. Podle Reuters tak vznikne obraz Obamovy síly. Obama navíc už během kampaně za své zvolení říkal, že klíčovou oblastí pro boj s terorismem je Pákistán a sousední Afghánistán.

Obama nyní může těžit z patriotického cítění. "Ačkoli obrázky ropné skvrny (v Mexickém zálivu) a ekonomické malátnosti zůstanou, bin Ládinova smrt je zcela jistě přebije, alespoň v krátkodobém horizontu, a dá tak jeho prezidentství historický úspěch, kteří mohou slavit demokraté i republikáni," napsala v analýze agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejec sleduje zpravodajství o zastřelení Usámy bin Ládina

Zabití bin Ládina oceňují i političtí rivalové prezidenta. "Jsem rozradostněn, že jsme konečně dostali největšího světového teroristu," prohlásil vlivný republikánský senátor John McCain, který s Obamou v roce 2008 prohrál v souboji o křeslo prezidenta USA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

Pro Washington je podle Reuters důležité, že získal bin Ládinovo tělo. To by mělo případné pochybovače přesvědčit o jeho smrti. Teroristovy ostatky byly podle agentury AP svrženy do moře. USA tak chtěly vyhovět islámské tradici, která velí pohřbít mrtvého do 24 hodin a zabránit tomu, aby se k jeho hromu konaly procesí, jako by šlo o mučedníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám