Hlavní obsah

Turecko podniklo další útok v Sýrii a obsadilo několik vesnic

– Ankara • Aktualizováno

Turecké jednotky obsadily několik vesnic na severozápadě Sýrie u Afrínu. Současně otevřely další frontu, když začaly útočit třetí den ofenzívy v oblasti u města Azaz, uvedla agentura Anadolu.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turečtí vojáci připravují svůj tank Leopard 2 u hranic se Sýrií.

Článek

Podle ní jsou do útoku u Azazu zapojeni i Syřané ze vzbouřenecké Svobodné syrské armády (FSA), což je umírněná protiasadovská skupina podporovaná v posledních letech Ankarou. Právě ta se podílela předloni na vpádu do Sýrie mezi Džarábulusem a Ar-Rajem.

Podle Anadolu turecké jednotky v pondělí obsadily obce Šankal, Korne, Bali a Adah Manli stejně jaké vesnické oblasti u Kity, Korda a Bibna.

Turecká vojenská operace v severní Sýrii si už vyžádala životy 72 lidí. Z toho 54 byli ozbrojenci a 18 lidí bylo z řad civilistů.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Dým stoupající po ostřelování syrského území z tureckých děl

Kurdové tvrdí, že útok odrazili. Podle exilové organizace SOHR, monitorující dění v Sýrii, se po těžkých bojích kurdským jednotkám podařilo dvě vesnice dobýt zpět. SOHR dodal, že milice odpověděla na vpád ostřelováním tureckého pohraničí raketami. Byl při tom zabit jeden syrský uprchlík a zraněno 46 civilistů.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Neústupný Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navzdory výzvám USA ke zdrženlivosti prohlásil v pondělí z Ankary podle listu Hürriet, že Turecko neustoupí od operace u Afrínu a že má dohodu s Ruskem ohledně své vojenské ofenzívy proti kurdským milicím YPG u Afrínu.

Dodal, že by Turecko mělo mít kontrolu nad Afrínem, tak jako ji získalo nad městy Džarábulus, Ar-Raj a Al-Báb. Dodal, že by mělo být Syřanům umožněno vrátit se domů.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecké tanky M60 Patton na hranicíéch se Sýrii

Turecký premiér Binali Yildirim řekl, že cílem operace je ustavit 30 km širokou „bezpečnou zónu“ v Sýrii.

Útok byl odsouzen

Turecký ministr obrany Nurettin Canikli oznámil v pátek zahájení invaze nazvané Olivová ratolest. První den ovšem probíhala jen dělostřelecká příprava. Pozemní invaze následovala v sobotu.

Turecko zaútočilo, protože milici YPG, kterou Američané podporovali v boji proti Islámskému státu, považuje za teroristickou organizaci a za pouhou součást zakázané teroristické separatistické turecké Strany kurdských pracujících (PKK). Turecko opakovaně odsuzovalo, že USA podporují milice YPG.

Vpád odsoudila syrská vláda i její spojenec Írán, ale také Egypt. Syrský prezident Bašár Asad invazi označil za „brutální tureckou agresi“ dokládající, že Ankara podporuje terorismus. Írán požaduje rychlý konec operace.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Turecký voják na kontrolním stanovišti u vsi Sugedigi

V pondělí se kvůli vpádu sejde Rada bezpečnosti OSN. Rusko, které dalo najevo znepokojení, bude požadovat zastavení akce.

Americký ministr obrany James Mattis řekl, že Turci je předem varovali, že podniknou nálety, a že je zahájili po konzultacích. Zmínil, že Turecko je v ohrožení. Konzultace podle něj pokračují.

Turecko současně čelí kvůli ofenzivě dalším protestům tureckých Kurdů. Podle pondělní zprávy listu Hürrieyt bylo zadrženo 24 Kurdů na jihovýchodě Turecka kvůli tomu, že na sociálních sítích prováděli propagandu na podporu syrské Sjednocené demokratické strany (PYD) jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG. Jeden prý šířil falešné zprávy o ofenzívě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám