Hlavní obsah

Vláda se bojí míru a konce války, hřmí Schillerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda Petra Fialy (ODS) se bojí konce války a míru, protože by tím přišla o své téma, prohlásila na schůzi Sněmovny předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Do kabinetu se pustila kvůli antikampani proti ANO, kterou představila koalice Spolu a v níž napadá ANO, že chce „pro Rusko všecko“.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Hlasování sněmovny o korespondenční volbě. Na snímku ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) a Alena Schillerová (ANO)

Článek

„Že jde o neetickou, lživou a podlou antikampaň, která si nic nezadá s útoky kremelských propagandistů, bylo jasné v okamžiku, kdy se tyto vizuály začaly objevovat na sociálních sítích,“ tvrdila Schillerová na jednání Sněmovny, které bylo svoláno na popud vládní koalice a na kterém se má jednat o zákonech v prvním čtení.

„Musím říct, že je to bohužel typický rukopis pětikoalice, která kromě využívání mimořádně tragického konfliktu na Ukrajině a celé ruské agrese ve svůj prospěch nemůže obyvatelům naší země nabídnout vůbec nic,“ dodala.

Vláda se podle ní „bojí českých vlajek a bojí se lidí, kteří mají české vlajky rádi“. „Bojí se lidí, kteří chtějí, aby se politici bili v první řadě za zájmy Česka. A možná se bojí míru, konce války. Proč? Protože by tím přišli o své téma. Tématu, který štěpí a rozeštvává naši společnost,“ dodala.

Rusko pro tebe všecko. Spolu rozjelo antikampaň proti hnutí ANO

Volby

ANO podle Schillerové není proruské hnutí. Připomněla, že za vlády Andreje Babiše (ANO) bylo Česko vedle USA označeno Ruskem za „nepřátelskou zemi“ a po zjištění informací o útoku ve Vrběticích vyhostilo celou řadu ruských diplomatů. ANO také nikdy nezpochybnilo pomoc Ukrajině. Té poslalo hnutí peníze prý i z vlastního rozpočtu.

Slova Schillerové podpořil první místopředseda ANO Karel Havlíček. Vládním stranám připomněl, že to byli jejich představitelé, kteří ještě před lety jezdili za ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

ANO se takto ohradilo proti plakátům „Rusko pro tebe všecko“, kterou si objednala koalice Spolu a která paroduje oficiální kampaň do Evropského parlamentu, které hnutí vede se sloganem „Česko pro tebe všecko“. Antikampaň se šíří na sociálních sítích a je na ní vyobrazen Andrej Babiš s lídryní eurovoleb Klárou Dostálovou, oba s namalovanými tvářemi s ruskými vlajkami. Na originále je Babiš s Dostálovou s vlajkami českými.

ANO vedlo antikampaně několikrát

Hnutí ANO však nejsou antikampaně cizí. Před sněmovními volbami v roce 2021 Babiš napsal na sociální sítě příspěvek, že Piráti chtějí lidem do domácností a chat nastěhovat migranty. Později uznal, že to byla „kampaň“. „Možná ti migranti do chat, tam uznávám, že jsme dali průchod fantazii,“ řekl v rozhovoru pro MF Dnes.

Loni v březnu Vrchní soud v Praze rozhodl, že příspěvek musí Babiš ze svých účtů smazat.

Babiš se podobně rozjel i v prezidentské kampani, kde nepřímo napadal svého protikandidáta a stávající hlavu státu Petra Pavla, že chce válku.

Jen několik dní před volbami do Sněmovny v roce 2017 zase osočil ČSSD, že chce prodat lithium. Reagoval na podpis memoranda ministra průmyslu za ČSSD Jiřího Havlíčka s australskou firmou. Nový ministr za ANO po volbách memorandum vypověděl.

Babiš musí smazat příspěvek, že Piráti chtějí stěhovat lidem do bytů migranty

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám