Hlavní obsah

Somálský pirát 10 let žije z daní Němců a dělá na ně dlouhý nos. Deportace se bát nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na šokující případ naprostého selhání právního státu v Německu upozornil deník Bild. Somálský pirát, odsouzený za přepadení německé obchodní lodi a útok na námořní dopravu, se ani po několika zamítnutých žádostech o azyl vyhoštění bát nemusí.

Foto: Profimedia.cz

Somálští piráti u soudu v Hamburku

Článek

Příběh přepadení nákladní lodi Taipan se odehrál o velikonočním pondělí 5. dubna 2010, když plavidlo přepadla desetičlenná skupina po zuby ozbrojených somálských pirátů. Patnáctičlenné posádce se podařilo během přepadení odeslat tísňový signál a odstavit lodní motory, což pirátům znemožnilo odplout do somálského přístavu. Po několika hodinách osvobodilo námořníky nizozemské komando z fregaty Tromp, které piráty zadrželo a vydalo do Německa.

O dva roky později soud v Hamburku poslal piráty na dva až sedm let vězení. Od roku 2015 jsou všichni na svobodě. Někteří si trest odpykali, další byli podmíněně propuštěni na svobodu. Čtyři se vrátili zpět do Somálska, jeden odešel do Švédska. Pět jich zůstalo v Hamburku a podali si žádosti o azyl. O třech nikdo netuší, kde se nacházejí. Jeden z nich získal povolení k pobytu a pracuje.

Desátý vysává německý sociální systém a už deset let dělá na úřady dlouhý nos, píše Bild.

První žádost o azyl mu byla zamítnuta 13. února 2015. O tři roky později v září 2018 následovalo další zamítnutí žádosti o azyl. O čtyři roky později zasáhl Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky. Přesně 28. září 2022 zrušil nejen zamítnutí žádosti, ale dokonce zrušil hrozbu deportace z roku 2015. A tak se azylové řízení vrátilo zpátky na políčko start.

Německé úřady zápolí s deportacemi cizinců. Ambasády jim pokládají telefon

Evropa

A důvod, proč nebyl odsouzený pirát deportován? Se Somálskem neexistuje žádné letecké spojení, které by šlo použít pro deportace. Doprovázené repatriace lze využít jen v individuálních a zvláštních případech. Kromě toho pirát nemá pas.

„Naprosto nepochopitelný případ. Každý, kdo nemá právo na pobyt nebo ho porušuje trestnými činy, musí okamžitě opustit naši zemi,“ tvrdí hamburský radní Dennis Gladiator (CDU). Dále pokračuje: „Pokud tento právní základ nebude vymáhán, náš systém pomoci bude stále více zahlcen, což povede k tomu, že lidé ztratí důvěru ve stát, který nebere své vlastní zákony vážně.“

Migrant, který znásilnil dívku, může zůstat v Británii. Doma by se nemohl léčit z depresí

Zahraniční

Výběr článků

Načítám