Hlavní obsah

V Sýrii vybombardovali tři nemocnice, v podezření jsou Damašek a Moskva

– Londýn/Idlib • Aktualizováno

Tři nemocnice v provincii Idlib na severozápadě Sýrie ovládané džihádisty byly ve čtvrtek vybombardovány. Je mezi nimi i ta, kde na jaře ošetřovali lidi zasažené sarinem po útoku v Chán Šajchún. V pátek to uvedl list The Daily Telegraph s odvoláním na vzbouřence, kteří provincii ovládají.

Foto: Profimedia.cz

Zasažené auto Bílých přileb v provincii Idlib

Článek

Vzbouřenci uvedli, že útok podnikla buď ruská letadla, nebo letadla syrské armády. Zasaženy byly tři nemocnice, tři stanice záchranné služby Bílé přilby, uvedla podle německého deníku Bild francouzská organizace poskytující humanitární pomoc UOSSM. Při útoku na nemocnici v Chán Šajchúnu bylo zabito devět lidí a 25 zraněno, uvedla syrská agentura SMART. Mezi oběťmi jsou ženy a děti. Na dalším místě zemřela jedna zdravotní sestra.

Rusku se útok připisuje, protože kromě šturmoviků Suchoj Su-25 byly nasazeny i nadzvukové bombardéry Suchoj Su-34.

Foto: Profimedia.cz

Budova v provincii Idlib zničená při jednom z náletů

Nálet byl podniknut poté, co v úterý vzbouřenci, většinou džihádisté ze skupiny Hajat Tahrír aš-Šám, jejíž jádro tvoří Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu, zahájili největší ofenzívu za několik měsíců. Pokusili se proniknout do provincie Hamá a zaútočit nebo unést ruské policisty a ovládnout jednu z tamních základen, kterou využívají.

Kvůli tomuto útoku vypálilo Rusko na pozice džihádistů střely s plochou dráhou letu Kalibr. Ze sporadických informací není možné zjistit, zda nemocnice byly zničeny při tomto ostřelování, nebo to přišlo až později. Rusko o střelbě informovalo až v pátek. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Následky náletů na provincii Idlib

Britský lékař Shajul Islam pracující v Idlibu vyjádřil znepokojení, bojí se, že syrská armáda může „přijít a dokončit svou práci“.

Záběry po náletu na nemocnici v Chán Šajchúnu

Jednou z vybombardovaných je klinika ar-Rahma v Chán Šajchúnu, kde zahynulo v dubnu při útoku sarinem na osmdesát lidí. [celá zpráva] Mnohé zasažené právě tam ošetřovali. Útok se připisuje syrské armádě, i když ta to opakovaně popřela. Kvůli němu ale v dubnu nařídil americký prezident Donald Trump vypálit na syrskou leteckou základnu šedesát střel s plochou dráhou letu. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Zasažené auto a poškozené budova v Chán Šajchúnu. Před ní leží symbol Bílých přileb.

Další zasaženou je porodnice v obci Tah, a nemocnice ve městě Kafr Nabil. Tam bylo zasaženo i středisko Bílých přileb. Podle této organizace město čelilo už v úterý čtyřiceti náletům.

„Nálety nyní pokračují po celém jihu provincie Idlib a na severu provincie Hamá,” uvedl ředitel exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii.

Foto: Nataliya Vasilyeva, ČTK/AP

Odpálení ruské střely z plochou dráhou letu Kalibr z ponorky ve Středozemím moři (záběr z 14. září)

Na skupinu Hajat Tahrír aš-Šám se nevztahuje příměří, které platí v některých oblastech Sýrie. Kvůli svým vazbám na Al-Káidu je zařazena mezi teroristické organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

V Sýrii byly vyhlášeny čtyři bezpečné zóny

Rusko, Turecko a Írán se v pátek dohodly na vytvoření čtyř bezpečnostních zón v Sýrii, oznámil na závěr mírových rozhovorů v Astaně kazašský ministr zahraničí...

Výběr článků

Načítám