Hlavní obsah

Rusko vypálilo z ponorky rakety na Sýrii, útočil zřejmě také Izrael

Bejrút
Aktualizováno

Dvě rakety dopadly v pátek v blízkosti damašského letiště. Podle libanonské televize Al-Majadín útočilo izraelské letectvo. Izrael se k tomu nevyjádřil. Další útok podniklo Rusko, které vypálilo z ponorky střely s plochou dráhou letu na pozice radikálů v provincii Idlíb. Terčem byli radikálové, kteří se pokusili unést ruské vojenské policisty.

Foto: Nataliya Vasilyeva, ČTK/AP

Odpálení ruské střely s plochou dráhou letu Kalibr z ponorky ve Středozemím moři (záběr z 14. září).

Článek

Ruská ponorka vypálila v pátek rakety s plochou dráhou letu Kalibr na pozice bývalé Fronty an-Nusra (dnešní Výbor za osvobození Levanty) v provincii Idlíb, kterou jako jednu z mála na západě země ještě ovládají vzbouřenci, mezi nimiž mají převahu radikálové napojení na Al-Káidu.

Zpráva agentury TASS ukazuje, že šlo o odvetný úder na skupinu, která se tento týden pokusila unést příslušníky ruské vojenské policie v sousední provincii Hamá u základny. Hlavními cíli byla klíčová kontrolní stanoviště radikálů, výcvikové tábory a vozidla, která použili teroristé při útoku na vojenské policisty.

Podle ruského ministerstva obrany byly cíle ve vzdálenosti 300 km, kromě techniky postů nebo skladišť munice šlo i o uskupení teroristů.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský bojový letoun F-16

Izrael k útoku

„Na takové zprávy nereagujeme,“ citovala mluvčího izraelských sil agentura Reuters, která se ho zeptala na to, zda armáda Židovského státu zaútočila u Damašku.

Izraelci nicméně tento měsíc v Sýrii zaútočili už přinejmenším jednou a Izrael přiznal téměř sto útoků na konvoje syrských sil a jednotek libanonského Hizballáhu v uplynulých pěti letech.

Agentura Reuters uvedla, že Izraelci se především snaží zabránit dodávkám raket a chemických zbraní do rukou Hizballáhu, s nímž vedli naposledy válku před 11 lety. Podle exilové organizace SOHR cílil dřívější nálet z tohoto měsíce na výzkumné středisko v provincii Hamá, které se podle USA podílí na výrobě chemických zbraní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám