Hlavní obsah

Sto mrtvých, z toho 11 dětí. Po chemickém útoku v Idlibu bomby padaly i na nemocnici

– Idlib • Aktualizováno

Počet obětí chemického útoku na syrské město Chán Šajchún v provincii Idlib se již vyšplhal na 100, zraněných je na 400. S odvoláním na záchranáře o tom informovala exilová organizace SOHR. Již dříve uvedla, že nálet provedla syrská nebo ruská letadla. Moskva zapojení do incidentu odmítla a použití chemických zbraní odmítá i syrská armáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociálních sítích se objevilo video s údajným chemickým útokem v IdlíbuVideo: Reuters

 
Článek

Lidé se po chemickém útoku dusili, upadali do bezvědomí a u úst se jim tvořila pěna, uvedl SOHR. „Oběti zemřely po převozu do nemocnice. Šlo o samé civilisty,” řekl agentuře AFP šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Původně organizace informovala o 58 mrtvých.

Mezi obětmi je podle exilové organizace, která situaci v Sýrii sleduje z Londýna, jedenáct dětí. Nejméně 160 dalších utrpělo zranění. Krátce po útoku se ocitla pod palbou i nemocnice, kde ošetřovali zraněné.

Počet obětí může ještě růst, protože mnoho postižených podle záchranářů trpí dýchacími obtížemi.

Podle původních informací mělo jít o útok chlórem, syrští záchranáři ale podle deníku The Guardian tvrdí, že příznaky odpovídají toxičtější látce. Například nervovému plynu jako je sarin. Armády obou zemí podíl na chemickém útoku popřely.

Francie vyzývá k jednání RB OSN

Francie vyzvala ke schůzce Rady bezpečnosti OSN, která by se útokem zabývala. „Dnes (v úterý) ráno se v provincii Idlib odehrál nový a zvláště závažný chemický útok. První informace hovoří o velkém počtu obětí,” zdůvodnil žádost ministr Jean-Marc Ayrault.

Letecký útok odsoudila i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová, která zodpovědnost za něj připsala syrskému režimu. Útok odsoudil i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který o něm hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. K útoku se vyjádřil také turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, podle něhož to může ohrozit mírové vyjednávání v Astaně.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Omývání vodou jako první pomoc pro jednoho ze zasažených

Turecká agentura Anadolu uvedla, že byl použit jedovatý chlór. Z jeho použití byla opakovaně obviněna vláda prezidenta Bašára Asada, která to však popírá. Ruská armáda podle agentury AFP popřela, že by ve městě Chán Šajchún a jeho okolí podnikala nálety.

SOHR i další aktivisté dlouhodobě obviňují syrský režim z nasazení chemických zbraní. Naposledy v únoru zveřejnila organizace Human Rights Watch (HRW) zprávu, podle níž syrské vládní vrtulníky v loňských bojích o  Aleppo na severu Sýrie shazovaly na obytné čtvrti barely s chlorem. HRW uvedla, že vycházela z rozhovorů se svědky a z analýzy videoklipů a fotografií.

Válka v Sýrii trvá šest let, bojuje se dál i přes uzavření dohody o příměří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám