Hlavní obsah

Trump se chlubí, že přispěl k izolaci Kataru, ještě před pár dny si s emírem třásl rukou

– Washington/Dauhá

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že se během své nedávné návštěvy Blízkého východu vyslovoval pro tlak na Katar. S touto zemí tento týden několik arabských států přerušilo styk kvůli jejímu údajnému napojení na radikály. Fotografie ze saúdskoarabského Rijádu přitom Trumpa zachycují, jak si s katarským emírem na dvoustranné schůzce družně potřásá rukou. A pochvaloval si také extrémně dobré vztahy.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Prezident Donald Trump se saúdskoarabským králem Salmánem bin ‘Abd al-Azíz as-Saúdem, korunním princem šejkem Muhammadem bin Saíd an-Nahjánem (vlevo) a jordánským králem Abduláhem II. (zcela vpravo) pózují při arabsko-americkém summitu v Rijádu.

Článek

Trump uvedl, že během jeho návštěvy Saúdské Arábie zaznělo, že Katar financuje „radikální ideologie“.

S odkazem na to, že Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jemen, Libye a Bahrajn přerušily diplomatické styky s Katarem, dodal, že jeho návštěva už přináší výsledky. [celá zpráva]

„Během své nedávné návštěvy na Blízkém východě jsem dal najevo, že nelze dál tolerovat podporu radikální ideologie. Vůdci ukázali na Katar,“ napsal Trump na Twitteru.

„Je dobré vidět, že návštěva Saúdské Arábie a krále a (představitelů) 50 dalších zemí se už vyplácí. Řekli, že by se mělo přitvrdit vůči sponzorování extremismu. Vše ukazovalo na Katar. Možná to bude začátek konce hrůzy terorismu,“ dodal ještě.

Už v týdnu, kdy Trump navštívil Blízký východ, Egypt, Saudská Arábie, Bahrajn a Spojené arabské emiráty zablokovaly katarské zpravodajské stránky včetně televize Al-Džazíra.

V pondělí pak Saúdská Arábie, Bahrajn a Emiráty nejen přerušily s Katarem diplomatické styky, ale zakázaly i svým občanům cestovat do Kataru a Katařanům daly dva týdny na opuštění země.

Katar hledá „upřímný dialog”

Katar se snaží se sousedy jednat a využil nabídku Kuvajtu, že jednání zprostředkuje. Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdalrahmám Sání řekl Al-Džazíře, že hledá „otevřený a upřímný dialog“. Dodal, že nebude sousedům nic oplácet, ale že je velmi zklamaný, že se regionální rivalové „pokoušejí uplatnit svoji vůli vůči Kataru a vměšovat se do jeho vnitřních záležitostí”.

Pro BBC dodal, že Trump při květnové návštěvě naopak řekl, že nejsou žádné důkazy, že by Katar podporoval radikální islamisty.

Trump se dokonce v Rijádu sešel s katarským emírem Tamímem ibn Hamadem al-Sáním v rámci dvoustranného jednání a fotografie ho zachycují, jak si s nejvyšším představitelem státu, který podle jeho nynějších slov podporuje terorismus, družně potřásá rukou.

„Jednou z věcí, o které jsme mluvili, je prodej spousty krásného vojenského vybavení, protože nikdo jiný to nedělá jako Spojené státy,” citoval portál The Hill Trumpovo prohlášení po schůzce s emírem.

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump a katarský emír Tamím ibn Hamad al-Sání v družném hovoru na květnové bilaterální schůzce v Saúdské Arábii.

V Kataru je americká letecká základna Al-Udajd, odkud startují bombardéry proti IS.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis na otázku novinářů, zda Katar podporuje teroristy, jak tvrdí skupina arabských států v čele se Saúdskou Arábií a Egyptem, odmítl odpovědět. „Nejsem ta správná osoba, které byste se měli ptát. Považuji je za hostitele naší velmi důležité základny Al-Udajd,” dodal podle ČTK.

Na druhou stranu Katar je napojen na islámské radikály. Nejenže podporoval některé radikální skupiny v Sýrii, ale také Hamás v palestinském Pásmu Gazy, kde slíbil investice. V Dauhá sídlí vůdcové několika radikálních organizací včetně bývalého šéfa Hamásu a svou kancelář tam má i afghánské radikální hnutí Tálibán.

Sousední státy byly podle listu The Financial Times pobouřeny tím, že Katar zaplatil miliardu dolarů výkupného radikálům a íránským bezpečnostním službám, aby se na svobodu dostali Katařané unesení v Iráku a v Sýrii.

Obviněním čelí i Saúdská Arábie

I Saúdská Arábie ovšem čelí obviněním ze sponzorování terorismu, i když to popírá. Podporovala některé skupiny v Sýrii, které měly blízko k Al-Káidě, a navíc šíří po světě wahábbismus, přísnou interpretaci islámu, kterou vyznává většina sunnitských teroristů.

Pro Katar je uzavření hranice se Saúdskou Arábií bolestné, protože do malé země se odtamtud vozilo značné množství potravin a stavebního materiálu. Pod tlak se dostala i katarská měna, protože Saúdská Arábie v ní odmítá přijímat platby.

Vývoz ropy a zkapalnělého zemního plynu omezen není, i když tím může být ohrožen plán zemí OPEC zvýšit cenu ropy pomocí snížení objemu těžby.

Reklama

Výběr článků

Načítám