Hlavní obsah

Několik arabských zemí přerušilo styky s Katarem kvůli podpoře teroristů . Ceny ropy v reakci rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester
Aktualizováno

Bahrajn, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty oznámily, že přerušují diplomatické styky s Katarem. S touto zemí Perského zálivu přerušily i letecké a námořní spojení, protože Katar podporuje teroristické organizace a destabilizuje bezpečnost v regionu. V pondělí se k těmto zemím přidal i Jemen. Ceny ropy v reakci na to vzrostly.

Foto: Fadi Al-assaad, Reuters

Katarské hlavní město Dauhá

Článek

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson se neobává, že by to ovlivnilo boj proti terorismu, i když je Katar spojencem USA.

„Neočekávám, že toto bude mít zásadní dopad - pokud to bude mít vůbec nějaký dopad - na jednotný boj proti terorismu v oblasti či ve světovém měřítku,” řekl Tillerson novinářům v Sydney po setkání amerických a australských ministrů zahraničí a obrany. Zároveň vyzval zainteresované země, aby spolu zahájily jednání a vyřešily své spory. USA jsou podle něj připraveny pomoci.

Bahrajnské ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo podle agentury Reuters, že stáhne své diplomaty z Kataru do 48 hodin. Vyzvalo rovněž katarské diplomaty, aby opustili do dvou dnů Bahrajn.

Bahrajnská vláda v prohlášení svůj krok zdůvodnila tím, že Katar podporuje teroristické aktivity a financuje skupiny napojené na Írán. Bahrajnské úřady rovněž přerušily letecké a námořní spojení s Katarem a vyzvaly své občany pobývající v Kataru, aby zemi do 14 dnů opustily. Podobné kroky oznámily i Saúdská Arábie, Egypt a Spojené arabské emiráty.

Také mezinárodně uznávaná jemenská vláda přerušila diplomatické vztahy s Katarem. Viní ho, že spolupracuje s jejími nepřáteli z řad šíitských rebelů.

Katar: Náš web napadli hackeři

Katar uvedl, že země, které s ním přerušily diplomatické vztahy, k tomu neměly legitimní důvod. Katar čelí lživé kampani, sdělila katarská diplomacie.

Mezi Katarem a dalšími státy regionu panují dlouhodobě neshody. Minulý týden se katarská vláda snažila nařčení vyvracet. Učinila tak poté, co se na stránkách katarské oficiální tiskové agentury objevila údajná prohlášení vládnoucího katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada, který v nich měl podporovat palestinské radikální hnutí Hamás a libanonské šíitské radikální hnutí Hizballáh, které podporuje Teherán. Katar tvrdil, že stránky jeho tiskové agentury napadli hackeři.

Egypt a další arabské státy ale Katar dlouhodobě obviňují, že podporuje  radikální islámské skupiny Muslimské bratrstvo a Hamás. Několik zemí Perského zálivu kvůli obavám z podpory islamistů ze strany Kataru odvolalo své velvyslance z Kataru už před třemi lety.

Obě strany jsou spojenci USA 

Katar je blízkým spojencem USA v regionu, na armádní základně v Kataru působí 10 000 amerických vojáků. Je tam velká americká letecká základna, ze které startují k náletům na Islámský stát americké bombardéry B-1B a B-52H.

Blízkým spojencem USA v boji proti terorismu však je i Bahrajn, kde má svou základnu 5. flotila. Také Saúdská Arábie je těsným spojencem USA.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám