Hlavní obsah

Trump přijal Erdogana, společnou řeč nenašli kvůli Kurdům

Washington

Úterní setkání amerického a tureckého prezidenta ukázalo, že se Donald Trump a Recep Tayyip Erdogan zásadně neshodnou v klíčové otázce syrských Kurdů. Hezká slova nebyla schopna zakrýt diametrální rozpory mezi oběma politiky.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezidenti Turecka a USA Recep Tayyip Erdogan (vlevo) a Donald Trump si podávají ruce na úvod tiskové konference.

Článek

Turecký prezident Erdogan sice ocenil vítězství Trumpa ve volbách jako průlomové a prohlásil: „Položili jsme základy nové éry americko-tureckých vztahů“. Na tiskové konferenci ovšem bylo patrné, že v klíčové otázce syrských kurdských milicí se obě strany nedokázaly shodnout.

Americký prezident Donald Trump nabídl Turecku podporu v boji proti Islámskému státu a bojovníkům ze Strany kurdských pracujících (PKK). Slíbil také, že vojenské vybavení objednané Tureckem by mělo brzy dorazit.

Erdogan prohlásil, že Turecko by mělo dál spolupracovat s Washingtonem v „boji se všemi teroristickými uskupeními v oblasti“. Dal najevo, že v „budoucnu nemůže být v oblasti pro terorismus místo“.

Aby bylo všem jasné, jak to myslí, uvedl, že syrské kurdské milice YPG, které Washington považuje za hlavní sílu v boji proti Islámskému státu a posílá jim zbraně, pokládá Ankara za teroristickou skupinu. Jak napsal turecký list Hürriyet, turecký prezident po setkání s Trumpem zopakoval svůj názor, že spolupráce s YPG na severu Sýrie není v pořádku.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Kurdské zdroje uvedli, že na této fotografii vypadá turecký prezident Erdogan jako školák plísněný učitelem Trumpem.

Podle agentury Reuters se oba státníci zřejmě zabývali i skandálem kolem údajného úniku tajných informací o operacích Islámského státu, které podle tvrzení amerických novinářů prezident vyzradil Rusům.

O své kontroverzní schůzce s ruským ministrem Sergejem Lavrovem a velvyslancem Ruska Sergejem Kisljakem se Trump zmínil i při uvítání Erdogana. „Měli jsme velmi, velmi úspěšné setkání s ruským ministrem zahraničí.” Přímé otázky novinářů na toto téma Trump ignoroval.

Reklama

Výběr článků

Načítám