Hlavní obsah

Turecko oznámilo konec operace Štít Eufratu v Sýrii

– Ankara • Aktualizováno

Turecká národní bezpečnostní rada ve středu oznámila ukončení vojenské operace Štít Eufratu v Sýrii. Zřejmě to ale neznamená, že se Turci ze Sýrie stáhnou. Premiér Binali Yildirim už uvedl, že další operace se budou jmenovat jinak.

Foto: Reuters

Turecké tanky na severu Sýrie

Článek

„Bylo zaznamenáno, že operace Štít Eufratu, zahájená s cílem zajištění národní bezpečnosti, zabránění hrozbě Islámského státu a navrácení syrských uprchlíků od jejich domovů, byla úspěšně završena,“ uvedla turecká rada v prohlášení po zasedání vedeném prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem.

Turecké síly vpadly do Sýrie loni v srpnu poté, co Ankara marně volala po vytvoření bezpečnostního koridoru podél syrsko-turecké hranice. Spolu s tureckými vojáky vpadli do země také syrští povstalci vycvičení Ankarou na tureckém území.

Cílem bylo v prvé řadě vytlačit od jižní hranice postupující kurdské milice, což se podařilo. V druhém sledu se turečtí vojáci střetli s bojovníky Islámského státu. Poslední velká ofenziva proti městu Al-Báb na severu Sýrie ale vázla a stála Turky desítky životů. Nakonec jim při dobývání muselo pomáhat ruské letectvo a v závěru zřejmě i americké.

Z prohlášení bezpečnostní rady neplyne, zda se bude alespoň část invazních jednotek stahovat a kdy. Prezident Erdogan ovšem už před časem avizoval, že turecké angažování se v Sýrii bude dlouhodobější.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám