Hlavní obsah

Turecko ohlásilo zabití 48 vzbouřenců z IS. Navzdory nedostatku pilotů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Při leteckých a pozemních útocích, které v Sýrii vede Turecko, bylo v neděli zabito 48 bojovníků Islámského státu, uvedl v pondělí list Hürriyet s odvoláním na prohlášení armády. Sdělení nešlo ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně

Článek

Ozbrojené síly dodaly, že bojová letadla zničila 23 budov a úkrytů džihádistů.

Ankara neuvedla, kde letadla útočila, ale několik týdnů se snaží spolu s bojovníky Svobodné syrské armády osvobodit město al-Báb, které navzdory obklíčení dál drží Islámský stát.

Turecko už tam ztratilo na dvě desítky vojáků a už jednou bylo donuceno se stáhnout. [celá zpráva]

Minulý týden si Turci stěžovali, že je při snaze osvobodit město nepodporují ze vzduchu letadla mezinárodní koalice vedené Spojenými státy, která vzlétají z letiště Incirlik, a pohrozili, že by mohli koalici odepřít právo využívat toto letiště. Opakovaně si na to stěžoval ministr obrany. [celá zpráva]

Po čistkách chybí piloti 

Turecko přitom samo má mohutné vzdušné síly, ve výzbroji má přes 230 letadel F-16 a přes třicet modernizovaných stíhacích bombardérů F-4E 2020T Phantom Terminator.

Nedostává se mu ale pilotů, protože při čistkách po neúspěšném červencovém puči jich bylo 350 postaveno mimo službu a mnozí byli zatčeni, neboť právě letectvo hrálo klíčovou roli v pokusu o převrat.

V listopadu vyzvaly „očištěné” turecké vzdušné síly několik set bývalých pilotů, kteří byli propuštěni ze služby v letech 2010 až 2015, aby se vrátili. Agentura Reutres s odvoláním na svůj zdroj ovšem uvedla, že zájem byl nižší, než se čekalo.

Loni Turci zabili přes tisíc bojovníků IS  

Turecko zahájilo v Sýrii operaci Štít Eufratu 24. srpna. Jejím cílem bylo zatlačit od hranic jak Islámský stát, tak kurdské milice YPG.

Ankara považuje milice YPG za teroristické, Američané s nimi však úzce spolupracují, protože představují jednu z nejúčinnějších sil bojujících proti IS.

Podle bilance, kterou Ankara zveřejnila na konci loňského roku, během operace Štít Eufratu zabili turečtí vojáci více než 1100 bojovníků IS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám