Hlavní obsah

Islámský stát se v Sýrii zmocnil tureckých tanků

– Ankara/Londýn • Aktualizováno

Nejméně 47 lidí včetně 14 dětí zahynulo ve čtvrtek při tureckých náletech na syrské město al-Báb. Uvedla to exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii. Turecko bombarduje obklíčené město s cílem osvobodit jej od Islámského státu, který ho drží a při protiútoku se zmocnil tureckých tanků.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně.

Článek

Turecké bombardování následovalo den po neúspěšném pokusu Svobodné syrské armády (FSA) podporované tureckými jednotkami ovládnout horu nad městem. Při akci padlo 14 tureckých vojáků. [celá zpráva]

IS použil sebevražedné atentátníky a podařilo se mu kopec znovu dobýt i s nemocnicí, uvedl web Enab Baladi.

IS vyřadil turecké tanky

Agentura Amak napojená na Islámský oznámila, že se jeho bojovníci zmocnili i těžkých zbraní tureckých speciálních sil, které se pokusily kopec dobýt. Uvedl to dobře informovaný web Middle East Eye. Jsou mezi nimi nejméně dva moderní tanky 2A4 Leopard německé výroby, obrněný transportér a buldozer a další zbraně. Video zachycuje,  jak jsou u nich bojovníci IS, vidět je však jen jeden tank.

Leopardy Turecko nasadilo v Sýrii až v prosinci, do té doby tam používalo obstarožní americké tanky M60 Patton.

Amak uvedl, že při protiútoku padlo 70 tureckých vojáků. 

FSA a turecké speciální jednotky město obklíčily a ve čtvrtek pokračovaly v tlaku na IS. [celá zpráva]

Podle vládního listu Daily Sabah turecké vojenské zdroje ve čtvrtek oznámily, že se v bojích speciálním jednotkám podařilo zabít 160 bojovníků IS v al-Bábu, přičemž padli další dva turečtí vojáci a pět příslušníků syrské FSA. Útoky včetně leteckých mířily na 228 cílů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Turecko bojuje s Islámským státem v syrském al-BábuVideo: AP

Turecká armáda přiznala, že ve městě je stále velký počet civilistů. Dodala, že právě proto musí jednat opatrně, aby se vyhnula civilním obětem. Jak ukazuje zpráva SOHR, nepovedlo se jí to.

Výsledky operace Štít Eufratu

Turecký ministr obrany Fikri Isik ve čtvrtek oznámil, že od srpnového zahájení turecké operace v Sýrii nazvané Štít Eufratu se podařilo zabít 1005 bojovníků Islámského státu a 299 příslušníků kurdské milice YPG, která taky bojuje proti Islámskému státu, ale Ankara ji považuje za teroristickou organizaci. Podařilo se přitom od IS osvobodit 2000 km čtverečných. Celkem bylo zabezpečeno 5000 km čtverečných území u tureckých hranic.

Turecký premiér Binali Yildirim ve čtvrtek oznámil: „Turecko je uprostřed velkého boje a náš boj s terorismem pokračuje v naší zemi i za našimi hranicemi.”

Reklama

Výběr článků

Načítám