Hlavní obsah

Americká letadla startující z Turecka nepodporují naše síly v Sýrii, zlobí se Ankara

Ankara

Turecko začalo zpochybňovat způsob amerického postupu vůči Islámskému státu (IS) v Sýrii. Namítá, že letadla startující ze základny Incirlik nepodporují turecké jednotky bojující s IS u města al-Báb. Výhrady dali ve středu najevo turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoğlu i ministr obrany Fikri Işık.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký transportní letoun Airbus A400M Atlas na základně Incirlik

Článek

„Náš lid se ptá, k čemu (koaliční síly vedené USA) používají leteckou základnu Incirlik,“ řekl Çavuşoğlu podle agentury Anodolu.

„Jakému cíli sloužíte, když neposkytujete podporu proti Islámskému státu v operaci, která je pro nás nejcitlivější?“ dodal ministr.

Podobně se vyjádřil i ministr obrany Fikri Işık: „Doufáme, že všechny koaliční síly, zejména Spojené státy, poskytnou leteckou i další podporu, kterou Turecko potřebuje při operaci Štít Eufratu, a že nutné kroky budou podniknuty rychle.“

„Vyvolává otázky, že navzdory skutečnosti, že jsme dlouhá léta členy NATO a tato koalice byla ustavena, aby bojovala proti IS, koalice neposkytuje podporu Štítu Eufratu, zahájenému Svobodnou syrskou armádou a podporovanému Tureckými ozbrojenými silami. Al-Báb je kritické místo v boji proti IS,“ dodal Fikri Işık.

Turecké volání o pomoc

Operace Štít Eufratu byla zahájená na konci srpna s cílem vytlačit Islámský stát od tureckých hranic a zabránit tomu, aby oblast obsadily kurdské milice YPG.

Na konci roku se operace zaměřila na osvobození města al-Báb. Tam ale postup uvázl. Tureckým silám, které už utrpěly citelné ztráty, se zatím město nedaří dobýt ani s pomocí přisunutých posil. [celá zpráva]

Çavuşoğlu nekritizoval jen USA: „Umožnili jsme pro boj společně používat Incirlik nejen americkým proudovým letadlům, ale také proudovým letadlům z dalších zemí.“ Incirlik mohou využívat koaliční síly od července 2015.

Hlavním terčem kritiky je ale Washington, což ministr otevřeně přiznal: „Spojené státy jsou naším velmi důležitým spojencem. Spolupracujeme s nimi ve všech oblastech, ale aktuální realitou je krize důvěry ve vztahu.“

Tření kolem přístupu ke Kurdům 

Zmínil několik třecích oblastí, zejména to, že USA dále podporují kurdské milice YPG. Ty Američané považují za klíčovou sílu pro porážku IS, zatímco Turecko je vnímá jako teroristické a bojuje s nimi.

„Tím, že dávají zbraně YPG, si za svého spojence vybraly Spojené státy teroristickou organizaci,“ řekl Çavuşoğlu.

Nelíbí se mu také, že USA navzdory slibu nedotlačily YPG k tomu, aby se stáhly z osvobozeného města Manbidž na východní stranu Eufratu, jak slíbily: „Víme, že síly YPG jsou v Manbidži, jak řekl náš prezident včera. Obama s ním souhlasil, že by se měly vrátit na východ od Eufratu,“ poznamenal Çavuşoğlu.

Turecká operace Štít Eufratu je od počátku zaměřena nejen proti IS, ale také proti YPG.

Ministr si také stěžoval, že Spojené státy brání vydání duchovního Fetullaha Gülena, který žije v USA, a kterého Ankara označuje za strůjce neúspěšného červencového puče v zemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám