Hlavní obsah

Počet tureckých obětí bojů v Sýrii stoupá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Další dva turečtí vojáci podlehli v pondělí zraněním, která utrpěli minulý týden při bojích o al-Báb, uvedla tisková agentura Dogan. Počet tureckých obětí bojů s Islámským státem (IS) o město se zvýšil na devatenáct. Tři vojáci jsou v zajetí IS. Turecko se zatím oficiálně nevyjádřilo k pravosti videa Islámského státu, jak upaluje dva turecké vojáky.

Foto: AP

Turecko bojuje s Islámským státem v syrském al-Bábu

Článek

Minulou středu padlo při neúspěšném pokusu ovládnout klíčovou výšinu nad městem 14 tureckých vojáků. [celá zpráva] Další dva zahynuli o den později. Islámský stát však kótu dobyl zpět a zmocnil se tureckých tanků a obrněných transportérů. [celá zpráva]

V pondělí bylo oznámeno, že jeden z vojáků podlehl zraněním. [celá zpráva] Nyní k němu přibyli další dva.

Obklíčené město ovšem stále drží Islámský stát, ačkoli turecká armáda uvádí každý den, kolik cílů se jí podařilo zničit (v pondělí jich mělo být 158) a kolik nepřátelských bojovníků zabito. Armáda tvrdí, že v pondělí padlo 13 bojovníků IS a byli zabiti také dva vzbouřenci ze Svobodné syrské armády (FSA), kteří bojují o město po boku tureckých speciálních sil.

Mlží kolem upálených 

K videu Islámského státu, na němž je vidět, jak radikálové upalují dva turecké vojáky, se v úterý podle listu Hürriyet vyjádřil po zasedání vlády tajemník premiéra Numan Kurtulmuş: „Od našich ozbrojených sil a našeho ministerstva obrany nemáme jasnou informaci potvrzující toto video. Kdybychom měli potvrzenou informaci, sdíleli bychom ji s veřejností.“ [celá zpráva]

Kurtulmuş, který o upálených mluvil jako o mužích v tureckých uniformách, se vyjádřil pouze k motivaci IS: „Tyto teroristické skupiny jsou na světě nejpodlejší, zkoušejí utlačovat lidskou mysl strachem.“ Obhajoval zákaz šířit toto video na internetu. „Sociální sítě nesou místa pro nezodpovědné publikování. Turecko je v tuto chvíli de facto ve válce s Daíš (arabský akronym Islámského státu),“ prohlásil.

Vyjádření vlády k videu požadovala opozice.

Turecký ministr obrany minulý týdne přiznal, že tři turečtí vojáci jsou v zajetí IS. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám