Hlavní obsah

Rusové chtějí „vyřešit” Aleppo, ještě než se Trump ujme moci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Moskva

Rusové by rádi „vyřešili situaci“ v syrském Aleppu do konce letošního roku. Prohlásil to zástupce ministra zahraničí Michail Bogdanov. Nejmenovaný zdroj ze syrské provládní koalice agentuře Reuters prozradil, že je cílem spojenců stojících za syrským prezidentem Bašárem Asadem rozhodnout bitvu o Aleppo dřív, než v Bílém domě usedne Donald Trump.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Čtvrť Hajdaríja v Aleppu. Tu vládní síly dobyly v pondělí.

Článek

„Rusové chtějí dokončit operaci dřív, než se Trump ujme moci,“ řekl agentuře Reuters vysoce postavený zdroj z koalice stojící za Asadem, který si nepřál být jmenován, aby mohl mluvit otevřeně. Moskva tím podle něj chce eliminovat riziko, že Spojené státy po nástupu Trumpovy administrativy změní svůj postoj k válce v Sýrii.

A tím, že chce válku v Sýrii rozhodnout pokud možno co nejdříve, se netají ani Moskva.

„Doufáme v to. Ano, samozřejmě že ano,“ odpověděl zástupce šéfa ruské diplomacie Michail Bogdanov na dotaz agentury RIA Novosti, zda může být situace v Aleppu vyřešena do konce letošního roku. "Musíme vytlačit ty teroristy stejným způsobem, jako by měli být vypuzeni z Mosulu a Rakky (kde má zázemí Islámský stát, který však v Aleppu neoperuje – pozn. red.). To je základní úkol,” dodal Bogdanov.

Záběry z již dobyté části Aleppa

Náměstek ruského ministra zahraničí odpověděl také na to, zda se Moskva domnívá, že by se po Trumpově nástupu mohly zlepšit americko-ruské vztahy. Rusové v to prý doufají, ale vazby s Trumpovým týmem teprve navazují.

Syrskou armádu kromě Ruska vojensky podporuje také Írán, Libanon a Irák. A tito významní spojenci pomohli zvrátit vývoj války, v níž už do roku 2011 padly stovky tisíc lidí. Dobytí Aleppa na severozápadě země by znamenalo největší Asadovo vítězství od začátku konfliktu.

Donald Trump bude jmenován americkým prezidentem 20. ledna a předeslal, že by mohl zastavit podporu své země určenou vybraným skupinám rebelů, a dokonce by mohl navázat spolupráci s Rusy. Zdroj agentury Reuters ale naznačuje, že tomu Damašek ani Moskva příliš nevěří.

Civilisté umírají po desítkách

Před průlomem v boji o Aleppo zůstávalo na rebely ovládaném východě města na 250 tisíc civilistů. Několika desítkám tisíc z nich se podařilo uprchnout, zbývající ale buď nemohou, nebo nechtějí opustit své domovy. Denně se tak ocitají v bezprostředním ohrožení života.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálet na Aleppo si vyžádal 21 obětíVideo: AP

Jen ve středu při dělostřeleckých útocích na východě Aleppa zahynulo nejméně jednadvacet lidí. S odkazem na místní aktivisty o tom informovala agentura AP a zveřejnila video, na němž jsou vidět tragické následky bojů. Ve vládou kontrolované západní části města ve středu zahynulo osm lidí.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelci zaútočili v Sýrii

Izraelské letectvo zaútočilo v noci na středu z libanonského vzdušného prostoru v Sýrii. Dvě rakety, které vypálilo, dopadly v oblasti města Sabúra zhruba osm...

Výběr článků

Načítám