Hlavní obsah

Irácký soud poslal na smrt 24 radikálů za masakr v Tikrítu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád/Damašek
Aktualizováno

Rozsudky smrti vynesl ve středu irácký soud nad 24 radikály za jejich podíl na zavraždění stovek iráckých vojáků z loňského roku. Čtyři další obvinění byli zproštěni pro nedostatek důkazů, uvedla agentura AP. Na 600 dalších vrahů je na útěku.

Foto: Jaber al-Helo, ČTK/AP

Pohřeb iráckých vojáků ze základny Camp Speicher zavražděných v červnu 2014 Islámským státem. Těla obětí byla objevena v masových hrobech.

Článek

Jednání u bagdádského soudu provázely silné emoce. Příbuzní zavražděných vojáků k němu přišli s fotografiemi, mnoho z nich plakalo nebo provolávalo jméno Husajna ibn Alího, vnuka proroka Mohameda. Ten je mezi šíity považovaný za „svatého“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Většina ze zabitých vojáků patřila k šíitské větvi islámu. Sunnitští radikálové z Islámského státu a jejich spřátelených skupin zmasakrovali po dobytí Tikrítu loni v létě na 1700 vojáků, převážně čerstvých rekrutů. [celá zpráva]

Kauza je v Iráku známá jako případ Camp Speicher. Z této armádní základny se vojáci po neúspěšné obraně města pokoušeli utéct. IS je ale zajal. Na videu pak vraždy zdokumentoval. Vojáci se museli položit do mělkých jam hlavou dolů a pak byli zastřeleni.

Irácká armáda se šíitskými milicemi před čtyřmi měsíci Tikrít dobyla zpět. [celá zpráva]

Soudce: Je to spravedlivý proces

Našlo se několik hromadných hrobů a zatčeno bylo několik desítek lidí, kteří se údajně na masakru podíleli. Mluvčí soudu řekl, že "proces je spravedlivý a že obžalovaní vinu přiznali". Soud měl důkazy o jejich podílu na vraždách.

Organizace Islámský stát loni obsadila sever Iráku a Sýrie, kde před rokem založila chalífát. Boje proti ní ale pokračují v obou zemích. V Sýrii do nich vstoupili také Kurdové, kteří osvobodili několik lokalit na severu země.

Turecko v úterý oznámilo, že v Kilisu u syrské hranice buduje další velký tábor pro uprchlíky s kapacitou 55 000 lidí a že tábor bude brzy připraven. Bude to jeden z největších uprchlických táborů v Turecku a je určen pro Syřany pro případ, že by příslušníci IS začali postupovat směrem na sever v provincii Halab. Turecko odhaduje, že v takovém případě by na jeho území zamířilo na 100 000 lidí.

Související témata:

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

Foto: Ahmed Saad, Reuters

Demonstrace na podporu dosavadního premiéra Núrího Málikího v Bagdádu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám