Hlavní obsah

Pákistánská firma měla vydělat milióny dolarů prodejem falešných diplomů po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pákistánská společnost Axact, která slibovala, že v zemi vybuduje mediální impérium, se dostala pod ostrou palbu kritiky poté, co ji list The New York Times obvinil, že vydělává desítky miliónů dolarů prodejem falešných vysokoškolských diplomů po celém světě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Axact, působící ve městě Karáčí, má 2000 zaměstnanců. Podle tvrzení NYT vytvořila falešnou síť zahrnující placené herce, propagující fiktivní univerzity a zaštiťující se falešnými "potvrzeními pravosti" s podpisem amerického ministra zahraničí Johna Kerryho.

Zpráva, která se opírá o výpovědi bývalých zaměstnanců, klientů i analýzu více než 370 internetových stránek falešných univerzit, vyvolala v Pákistánu ostrou vlnu kritiky nejen na sociálních sítích.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Společnost Axact ovšem tvrdí, že se ničeho pochybného nedopustila. Na svých internetových stránkách zveřejnila prohlášení, podle kterého je zpráva "nepodložená, zlovolná, pomlouvačná a založená na falešných obviněních". Zároveň dodává, že bude list The New York Times žalovat.

„Placení herci místo profesorů“

Uživatele Twitteru tím ale nepřesvědčili. "Jak přesně chce Axact prokázat, že jde o pomluvu? Postaví přes noc desítky univerzit?" ptá se například uživatel s přezdívkou Kaalakawaaa.

Společnost slibuje, že letos spustí televizní zpravodajský kanál nazvaný Bol, do kterého už nalákala slibem nejvyšších platů na pákistánském trhu řadu špičkových pákistánských moderátorů a novinářů.

Podle článku NYT vytvořil Axact sérii falešných internetových stránek, na nichž vystupují údajní profesoři a studenti, kteří jsou ale ve skutečnosti placenými herci. "Univerzitní" stránky nabízející získání vysokoškolského diplomu nalákaly řadu zákazníků mimo jiné ze Spojených států, Británie či Spojených arabských emirátů, kteří za něj zaplatili sumy sahající od tisíců do statisíců dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám