Hlavní obsah

Rusko a USA se dohodly na rezoluci o Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rusko a Spojené státy se dohodly na textu rezoluce o Sýrii, potvrdil ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Rada bezpečnosti OSN by o rezoluci mohla hlasovat v noci na sobotu.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry zdraví svého ruského kolegu Sergeje Lavrova (vpravo).

Článek

"Vím, že někteří ministři (zahraničí) v New Yorku zůstávají, aby se hlasování zúčastnili," prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin poté, co britský zástupce Mark Lyall Grant uvedl, že by se mohlo hlasovat v noci na sobotu.

Nejdříve ale musí Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) sídlící v Haagu souhlasit s plánem na likvidaci syrského chemického arzenálu, připomněla agentura Reuters.

Text rezoluce, který Reuters zveřejnila, mimo jiné odsuzuje chemický útok u Damašku 21. srpna, při kterém zahynuly podle opozice stovky lidí, a určuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat. Také stanovuje, že Damašek musí v otázce chemického arzenálu plně spolupracovat s OPCW a OSN.

Rezoluce by měla řešit likvidaci syrských chemických zbraní, s čímž Damašek souhlasí. Inspektoři by mohli zahájit kontroly chemických skladů příští úterý, uvedla agentura AP.

Související témata

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Profimedia.cz

molekulární model nervového plynu Sarin

Operace bude podle syrské vlády stát kolem jedné miliardy dolarů a měla by se uskutečnit během první poloviny příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám